Politie annuleert eigen stand op jobbeurs vanwege terreurdreiging

© BDZ
Redactie KW

Naar jaarlijkse gewoonte gaat in Kortrijk Xpo de sid-in beurs door, dit jaar van 5 tot 7 februari. Daar kunnen alle laatstejaars middelbare studenten terecht voor alle info in verband met studierichtingen en scholen van het hoger onderwijs. Een kleine 40 standen geven er uitleg over hun aanbod, maar opvallende afwezige was de stand van de politie.

Elk jaar kunnen duizenden studenten uit het zesde middelbaar informatie vergaren op de sid-in beurs, naar aanloop van hun studiekeuze. Zo’n keuze is een grote stap in het leven, dus kunnen de studenten maar beter goed voorbereid zijn. Alle hogescholen en universiteiten zijn steevast vertegenwoordigd met een stand vol lectoren die al te graag uitleg geven. Ook standen van onder anderen Defensie, Horeca, de Zeevaartschool en de Vastgoedsector zijn present. Er is echter één grote afwezige.

De stand van de politie heeft op het laatste moment geannuleerd wegens de terreurdreiging. Het risico dat hen iets zou overkomen zou op dit moment te groot zijn. Binnen blijven is voor hen de duidelijke boodschap. Studenten die graag meer info willen voor een job bij de politie moeten de website bezoeken of een mailtje sturen.

Een kijkje op de sid-in beurs

We vroegen ons af welke studierichtingen het populairst waren bij de leerlingen van het 6e middelbaar in West-Vlaanderen. Rekening houdend met het feit dat vooral de sociaal-technische scholen op dat moment de beurs bezochten, krijgen de universiteiten zoals KU Leuven en universiteit minder bezoekers dan ander het geval zou zijn. Wat zeggen de leerlingen nu zelf ?

Politie annuleert eigen stand op jobbeurs vanwege terreurdreiging
© BDZ

Charlotte Koklemberg en Elien Ricquier uit het VHSI in Brugge loven de sid-in beurs.
© BDZ

“Op de sid-in beurs krijgen we heel uitgebreide uitleg over alles”, zegt Charlotte Koklemberg uit het VHSI in Brugge. “Zelf weet ik echter nog niet goed wat ik volgend jaar zal doen. Ik twijfel nog tussen bedrijfsmanagement en office management. Ik denk dat ik naar de Howest zal gaan, maar vraag me nog niet welke campus.” Ook haar vriendin, Elien Ricquier, heeft nog niet beslist. “Ik heb nog geen idee wat ik volgend jaar ga studeren. Op school kregen we nog niet zoveel uitleg over volgend jaar, maar hier is alles tot in de puntjes georganiseerd.”, besluit de studente uit het VHSI in Brugge.

Eigen weg uitgaan

Politie annuleert eigen stand op jobbeurs vanwege terreurdreiging
© BDZ

Emiel Deman uit Brugge wil in de gamesector belanden.
© BDZ

Ook Emiel Deman uit Brugge is onder de indruk van de beurs. “Ik kwam met enkele ideeën naar deze grote infodag, maar door het grote aantal mogelijkheden begin ik nu te twijfelen. Ik zat met een grafische opleiding of een lerarenopleiding in mijn hoofd, maar ik ontdekte hier allerlei nieuwe richtingen. Ik ben een fan van games en ik wist niet dat je ook die richting kan uitgaan”, zegt de student kunstonderwijs in Brugge. “Ik denk dat de grens tussen de populaire en de onpopulaire richtingen vroeger duidelijker was. Nu gaan de mensen allemaal hun eigen weg uit.”

Politie annuleert eigen stand op jobbeurs vanwege terreurdreiging
© BDZ

Maxim Vanthourenhout wil graag architectuur gaan studeren en Michiel Pollentier gaat voor Elektronica.
© BDZ

Een beetje later kom ik twee stoere kerels tegen die schijnbaar niet onder de indruk zijn. “Ik wil graag in de ontwerpsector terecht komen”, zegt Maxim Vanthourenhout uit het VTI in Torhout. “Architectuur spreekt mij het meest aan op dit moment. De school maakt voor mij niet echt uit, zolang de opleiding maar goed is.” Ook vriend Michiel Pollentier uit Brugge deelt die mening. “Je ziet hier veel volk staan bij de standen van de KU Leuven en Universiteit Gent, omdat de meeste studenten naar een grote stad willen. Voor ons is Kortrijk goed”, besluit Michiel die volgend jaar Elektronica wil gaan studeren.

Met mensen werken

Politie annuleert eigen stand op jobbeurs vanwege terreurdreiging
© BDZ

Charlotte Monballyu en Renske Holvoet uit Blankenberge werken graag met mensen.
© BDZ

Aan Charlotte Monballyu en Renske Verlinde uit Blankenberge is geen kantoorjob besteed. “Een hele dag voor een computerscherm zitten is niets voor ons. Wij zijn liever met mensen bezig”, zeggen de studentes van het Maerlant Atheneum in Blankenberge. “Door de vele keuze wordt het een beetje verwarrend, maar ik denk dat ik ofwel verpleegkunde of sociaal werk kies”, zegt Charlotte. “Ik twijfel nog tussen lerarenopleiding of sociaal werk”, besluit Renske.

Geld speelt een rol

Johan Defraneye van het CLB begrijpt de moeilijke keuze voor de studenten. “Met zo’n uitgebreid aanbod is het natuurlijk een aartsmoeilijke opdracht om juiste studierichting te vinden. Vroeger had je minder keuze, dus ook minder twijfels. De klassieke richtingen scoren nog steeds goed, maar veel andere richtingen zijn aan het opkomen. Vooral verpleegkunde en de lerarenopleiding doen het goed dit jaar.” Defraneye merkt een andere verontrustende trend op. “Geld speelt een steeds grotere rol bij de studiekeuze. Alles wordt altijd maar duurder en ouders gaan eerst en vooral kijken naar het kostenplaatje. Ook het aantal studietoelagen stijgt elk jaar.” Toch is Defraneye tevreden over de sid-in beurs. “We bereiken met deze sid-in beurs zo’n 8.000 laatstejaars studenten. Als je ziet dat de West-Vlaamse studenten het best presteren, dan moet zo’n goed georganiseerde beurs daar toch voor iets tussen zitten.”

Stijgende vraag naar verplegers

Verpleegkunde is dus een opleiding met groeikansen. Voor meer uitleg gingen we langs bij Wouter Decock, lector aan de Hogeschool West-Vlaanderen. “De richting is best populair omdat de vraag naar verpleegkundigen ook zo groot is. Vroeger beperkte een verpleger zich tot het verzorgen van mensen in het ziekenhuis, maar vandaag de dag moet je steeds meer mensen thuis gaan bezoeken. Door de vergrijzing zal de vraag alleen maar blijven stijgen. We spelen daar uiteraard op in en stampen nieuwe opleidingen uit de grond.”, zegt Decock. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe richting Toegepaste Gezondheidswetenschappen. “Het is een nieuwe richting waarbij men zich meer gaat focussen op de preventie van ziektes”, zegt lector Sigrid Van Den Branden. “Vorig jaar startten we de opleiding en hadden we een gezellig klasje van 20 leerlingen. Dit jaar merken we de verhoogde interesse en daar zijn we niet rouwig om”, aldus Van Den Branden.

(BDZ)