Politicus uit Oostende neemt afscheid van Nigeriaanse moeder

Redactie KW

Met deze Allerheiligendagen gaan velen de graven bezoeken van overleden dierbaren. Dat kan echter niet als die overledenen in het verre buitenland wonen.

Groen-gemeenteraadslid Collins Nweke (49) groeide op in Nigeria en moest onlangs afscheid nemen van zijn 82-jarige moeder. “Het verlangen naar Nigeria komt soms boven, zeker in deze tijden”, vertelt Collins. “Maar na 21 jaar in Oostende voel ik me hier ook niet in het kou gelaten. Ik heb hier veel liefde en kracht gevonden”, klinkt het.

“Moeder overleed op vrijdag 5 september onverwacht thuis in Ibusa in Nigeria. Het was een dag als alle andere. Ze volgde haar normale ochtendroutine van de laatste 20 jaar, douche, ontbijt zonder hulp. Daarna ontving ze zoals gewoonlijk vrouwelijke gasten voor een babbeltje, begeleiding of raad bij allerlei problemen. Ze wou wat rust, viel in slaap op haar bed en werd nooit meer wakker. Het was een vredig afscheid”, vertelt Collins.

Een keer per maand bellen

“Mijn moeder heette Love Nweke maar iedereen kende haar als Nnee. Ze had negen kinderen, veel kleinkinderen en enkele achterkleinkinderen. Beroepshalve was ze vroeger traditioneel landbouwer en kleinhandelaar. Ze woonde heel haar leven in Ibusa, in het zuidoosten van Nigeria, een plaats die uitgroeide van slapende landbouwgemeenschap tot centrumstad met 100.000 inwoners. Ik zag haar voor het laatst in december vorig jaar. We belden elkaar gemiddeld een keer per maand. Afstand was een probleem, maar wij hadden nauw contact.”

Uitgebreid interview met Collins Nweke deze week in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier