Polenplein in Roeselare krijgt groot scherm tijdens WK voetbal

Claude Vanbesien van Den Arend, schepen José Debels en evenementencoördinator Hermen Six. © Foto Jos
Peter Soete

Alle matchen van de Rode Duivels tijdens het WK in Rusland zullen ook in Roeselare op groot scherm te zien zijn. Niet langer op het Stationsplein, maar wel aan het Polenplein waar er een WK-dorp komt. Het reuzenscherm is al besteld, de vergunningen zijn in orde en voor de sfeer moeten alle Roeselarenaars zorgen.

Dit jaar komt er tijdens het WK voetbal in Rusland een reuzenscherm van 45 vierkante meter op het Polenplein. “Dat is even groot als het scherm van het EK dat twee jaar geleden op het Stationsplein stond”, begint sportschepen José Debels. “De stad neemt hier het initiatief voor en het horecamanagement moet voor de invulling zorgen. Er komen vergaderingen met de horecazaken waar de stad ook op zal aanwezig zijn. We willen er echt een groot volksfeest van maken.”

“We hebben al een tijdje een optie genomen op dat scherm”, neemt Hermen Six, de evenementencoördinator van Roeselare, over. “Heel veel steden en gemeenten zullen tijdens het WK uitpakken met uitzendingen op groot scherm en Roeselare mag natuurlijk niet ontbreken. Dat kunnen we niet maken. We verlaten inderdaad het Stationsplein voor dit evenement en daar zijn goede redenen voor. We hadden in de eerste plaats een beetje moeilijkheden om het scherm ideaal op te stellen voor alle horecagelegenheden op het Stationsplein. Een tweede reden is het feit dat de grote zandbak van de zomerspeelplaats al zal aangelegd zijn tijdens het WK en dat kan voor problemen zorgen. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat de wedstrijd van België tegen Tunesië om 14 uur op Batjeszaterdag wordt gespeeld. In de Ooststraat en op het Stationsplein is het koppen lopen en op het Stationsplein vinden we Batjeskraampjes en een showpodium. Daar kunnen zeker geen reuzenscherm en heel veel voetbalsupporters bij. Dat is om problemen vragen op het vlak van veiligheid. De politieschattingen voor de voorrondes spreken toch tussen de 1.500 en 2.500 voetbalsupporters.”

Rode Duivels tot in de finale

“Het Polenplein is inderdaad de beste optie. Het plein leent zich uitstekend voor zo’n voetbalbeleving als het WK”, gaat sportschepen José Debels verder. “De stad doet inderdaad een serieuze financiële inspanning. Er is 40.000 euro begroot voor dit evenement. Daar zit veel meer in dan alleen maar de kosten van het scherm. We rekenen daarbij ook de kost van alle vergunningen. Fifa moet betaald worden, er zijn de kosten van de streaming, dan hebben we kosten die we ook aan Telenet moeten betalen, de professionele geluidstoren moet ook betaald worden. Dat komt daar allemaal bij. En het is natuurlijk de bedoeling dat we alle wedstrijden van de Rode Duivels uitzenden. Liefst tot in de finale, natuurlijk!”

“De stad voorziet 40.000 euro voor dit evenement”

Claude Vanbesien van Den Arend is eveneens enthousiast. “Dat is een mooi cadeau van het stadsbestuur en de horeca moet daar inderdaad vol voor gaan. Er komt volgende week een eerste vergadering hierover. We moeten van het hele Polenplein één grote feestplek maken waar iedereen terecht kan. Ideaal zou zijn dat er met één brouwerij wordt gewerkt en dat er één soort pils en één soort frisdrank over het hele plein wordt geschonken. De horecazaken kunnen hun eigen mensen op volle sterkte inzetten en de brouwerij zal voor mobiele tapkranen en overkappingen op het hele plein zorgen. Er moeten officiële gadgets van de Rode Duivels verkocht worden en er moet ook een Roeselarenaar voor de catering zorgen. Het moet één groot feest voor en door Roeselarenaars worden. En daar gaan wij voor zorgen!”

“Polenplein is geschikte locatie”

Op het vorige EK voetbal zat de vzw Shopping & Centrum Roeselare nog mee in de organisatie van de uitzendingen op groot scherm van de voetbalwedstrijden van de Belgen. Met het WK 2018 nemen ze de handschoen niet langer op.

“Dit event is geknipt voor het horecamanagement”, zegt co-voorzitter Stephan Gryspeerd. “Wij van de centrumstraten vinden dit niet echt een zaak voor ons. De wedstrijden vinden meestal plaats wanneer de winkels gesloten zijn en wij kunnen op die manier ook minder bijdragen om de stad te promoten.”

“Met een groot volksfeest op het Polenplein waar het reuzenscherm komt, kan de horeca daar ferm uitpakken. Het is de geknipte locatie: in het hart van de stad maar toch kan het hele plein afgeschermd en gecontroleerd worden. Het wordt top.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier