Pol Van Den Driessche : “Fabiola was zeker geen trutje, maar een vrouw met pit en humor”

© BELGA
Redactie KW

Senator Pol Van Den Driessche heeft Koningin Fabiola enkele keren persoonlijk ontmoet en volgde als historicus het Belgisch koningshuis van nabij


© BELGA

“In feite was het huwelijk tussen Boudewijn en Fabiola een gearrangeerd huwelijk”, vertelt Pol Van Den Driessche. “Boudewijn raakte niet aan een lief, maar kreeg de kans om bij de grot van Lourdes in 1959 een meisje uit de Spaanse adel te ontmoeten. Ondanks dit arrangement hielden zij enorm van elkaar. 43 jaar lang vormden, zij een perfect huwelijkspaar. Fabiola was zeer gelovig en conservatief, ze behoorde tot de charismatische beweging. Herinner u in 1993 bij de begrafenis van Boudewijn, ze droeg en wit kleed en had een hemelse glimlach om de lippen. Zij was ervan overtuigd dat haar man in de hemel zat en dat zij ooit opnieuw bij hem zou verenigd worden. Welnu, die dag is 21 jaar later aangebroken.”

“Fabiola was een vrouw met pit”

“Fabiola was een vrouw met pit. Omwille van haar kapsel dachten sommigen dat zij een trutje was. Maar integendeel, met haar diepe stem kon zij erg pertinente vragen stellen. Ooit werd zij bedreigd. Dat jaar zat zij met de appel van Willem Tell in de koninklijke tribune op de 21ste juli. Daarvoor moet je lef hebben én een apart gevoel voor humor.”

“Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat zij haar man Koning Boudewijn wel aangezet heeft om de abortuswet in 1990 niet te ondertekenen. Precies omdat zij zo gelovig was. Abortus strookte niet met haar ethische en geloofsovertuiging. Maar op die manier zette zij haar man aan tot een ongrondwettelijke daad. Het parlement had de abortuswet bij meerderheid goedgekeurd. De koning moest die wet ondertekenen.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier