Pol Van Den Driessche betreurt dat Ter Groene Poort forum geeft aan Abou Jahjah

© BELGA
Redactie KW

N-VA-senator Pol Van Den Driessche heeft in een brief aan Ter Groene Poorte zijn misprijzen geuit over de komst van Dyab Abou Jahjah naar de school.

Abou Jahjah is een van de negen BV’s die er op 28 april optreden als gastheer tijdens de jaarlijkse Eat, Meet & Greet ten voordele van Kom op tegen Kanker. “Die man in deze tijden een forum geven, lijkt me persoonlijk geen goed idee”, vindt Van Den Driessche.

“Bezwaarlijk een toonbeeld van een gematigd moslim”

Voor het derde jaar op rij organiseert Ter Groene Poorte op 28 april een Eat, Meet en Greet met BV’s ten voordele van Kom op tegen Kanker. Naast advocaat Jef Vermassen, actrice Liesa Naert, kunstenaar Herr Seele en schrijfster Saskia De Coster, staat op de website van Ter Groene Poorte dit jaar ook ‘opiniemaker’ Dyab Abou Jahjah aangekondigd als gast.

Bij senator Pol Van Den Driessche valt dat niet in goede aarde. “Dat uw school zich maatschappelijk engageert, vind ik op zich schitterend”, schrijft hij in een brief aan algemeen directeur Raph Van Loocke. Maar het verbijstert de N-VA-politicus dat ook Dyab Abou Jahjah werd uitgenodigd. “Een haatprediker die de voorbije jaren geen kans liet liggen om zwaar uit te varen tegen mensen en verenigingen”, zegt hij. “Ook zijn aanvallen tegen onze democratische overheden zijn genoegzaam bekend. Abou Jahjah kan bezwaarlijk een toonbeeld van een gematigd moslim worden genoemd, en dus lijkt het mij bepaald geen goed idee om deze man uitgerekend nu een forum te geven. Een gevoel dat andere Bruggelingen met mij delen.”

“Met eenieder in dialoog treden”

Volgens Raph Van Loocke, algemeen directeur van Ter Groene Poorte, was Dyab Abou Jahjah een keuze als een ander. “De Eat, Meet & Greet kadert binnen onze opvoedingsgedachte, waarbij we openheid en kritische zin willen stimuleren. Mensen kunnen er een andere mening op nahouden, maar voor ons is de kern van de zaak dat we een sociaal bewogen school willen zijn. Een school die haar leerlingen opvoedt tot bewuste, jonge mensen, die zelf hun plaats in de maatschappij zoeken. Naast vakkennis en beroepstrots, proberen we hen dus ook maatschappelijke waarden bij te brengen, wat onder meer inhoudt om vanuit de gedachte van openheid en verdraagzaamheid met eenieder in dialoog te treden.”

Dat de keuze voor Dyab Abou Jahjah in het licht van de recente gebeurtenissen omstreden kan lijken, wenst Van Loocke niet verder te betwisten. “Het was van meet af aan onze bedoeling om een divers aanbod van gastheren bijeen te brengen. Mensen met een verhaal. Mensen die zich uitdrukkelijk willen engageren om ons schoolproject voor Kom op tegen Kanker te ondersteunen. In die drie jaar tijd hebben we al heel wat mooie namen achter ons project weten te scharen, jammer dat onze goede bedoelingen nu omwille van de recente gebeurtenissen in een negatief daglicht komen te staan. Uiteraard betreuren wij die gebeurtenissen zelf ook, maar hoe kan je aanstoot nemen aan een initiatief voor het goede doel? Wij willen als school ons steentje bijdragen in de strijd tegen kanker, en dat is het enige waar het voor ons om draait. Dit project zet de sociale bewogenheid van onze leerlingen in de verf.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier