Poëzie door personen met een beperking

© JVGK
Redactie KW

VFG, de Vereniging personen met een handicap West-Vlaanderen, stelde woensdag, op de Internationale Dag van Personen met een handicap, in Kortrijk de campagne ‘Ontdooid’ voor met een gelijknamig dichtbundel, de apotheose van een poëziewedstrijd.

Begeleidster Marleen Laridon, auteur Johanna Thuyn en schepen Philippe De Coene hakken in het ijsgedicht.
© JVGK

Doel is personen met een handicap op een positieve manier in de kijker plaatsen. De voorstelling gebeurde gelijktijdig in 6 Vlaamse steden waaronder in Kortrijk in de bibliotheek aan de Leiestraat. “We grijpen de talenten van de dichters met een handicap aan om de maatschappij er op te wijzen dat deze mensen meer zijn dan hun beperkingen”, aldus provinciaal VFG verantwoordelijke Lien Deblaere.

De wedstrijd mondde uit in een mooie poëziebundel die tevens gedichten bevat van Ivo Konings, David Troch en Mustafa Kor. Om de campagne kracht bij te zetten, werd het winnend gedicht van Johanna Thuyn ingevroren in een gigantisch ijsblok, dat vandaag zal ontdooien. “Mensen zullen ook de kans krijgen om een stukje van het ijs te hakken en zo symbolisch aan te tonen dat het aan de maatschappij is om te ‘ontdooien’ als het over personen met een handicap gaat”, zegt Lien.

Symbolisch hakten OCMW-voorzitter Philippe De Coene en auteur van het winnend gedicht Johanna Thuyn een stukje uit de ijsblok. De dichtbundel ‘Ontdooid’ is te koop aan 8,99 euro bij Standaard Boekhandel.

(PVH/foto JVGK)