Plotse dood Mathias Viaene (41) schokt rallywereld, 6 Uren van Kortrijk voorziet eerbetoon

Wijlen Mathias Viaene. © VDB
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Het zou zijn comeback worden en niet zomaar eentje. Hij ging er voluit voor. Daarover zou zeker gesproken worden. Mathias Viaene, 41, blakend van enthousiasme en passie, reed zaterdag zonder problemen testritten op een gesloten circuit in Moorslede. Om nu, van het weekend, te schitteren in de 6 Uren van Kortrijk. Maar de jonge ondernemer raakte onwel en overleed zondag in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Mathias Viaene was geen onbekende naam in de rallywereld. Hij was al zijn leven lang zoon van… Ivan Viaene, rallyrijder uit Oostrozebeke, een van de beste rallypiloten in de jaren zeventig en die toen ferme concurrent was voor bijvoorbeeld Gaby Goudeseune, bij wie Mathias een tijdlang als jonge rijder zou beginnen.

Ziekenhuis

Zaterdag was hij op een gesloten circuit in Moorslede aan het oefenen met zijn co-piloot Bart Verleye. Het was drie jaar geleden dat Mathias aan een rallywedstrijd had deelgenomen. Maar hij zag het zitten. “Ik wil na de eerste boucle in de top vijf staan, en daarna zien we wel“, had hij tegen zijn vriend en kw.be-columnist Chris Vanhee gezegd. “De vastberaden manier waarop hij die woorden uitsprak, overtuigden mij van zijn gelijk”, schreef Chris daarna.

De testritten verliepen probleemloos. Tot… Mathias ernstig onwel werd en dringend werd overgebracht naar het AZ Delta in Roeselare. Daar is hij in de loop van de nacht aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden.

“We gaan hem ongelooflijk hard missen, velen zagen hem graag”

Het bericht over zijn plotse dood ging als een schokgolf door de rallywereld. De organisatoren van ‘De 6 Uren van Kortrijk’ zullen Mathias herdenken met een eerbetoon. Er komt een foto van de rallyrijder in de centrale tent op de Grote Markt van Kortrijk. En er worden stickers uitgedeeld aan de deelnemers met de foto van Mathias. Het nummer waarmee de Waregemnaar zou gereden hebben, wordt niet uitgereikt aan een andere deelnemer.

Printbedrijf

Drie jaar geleden was Mathias Viaene als rallyrijder gestopt om voluit te gaan voor zijn bedrijf in belettering. Tsubo Sign & Graphics opende vrij recent een nieuwe vestiging op het industrieterrein Groenbek in Waregem.

“Mathias was voor mij,” zo getuigde Chris Vanhee in zijn column op kw.be, “een fantastische rijvaardigheidsinstructeur. Als geen ander slaagde hij er in om mensen tips te geven om hun wagen in moeilijke omstandigheden onder controle te houden. Als je snel wil rijden, doe het dan op een afgesloten circuit, was zijn advies. En snel rijden, dat kon Mathias als geen ander. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat hij, met zijn talent, een professionele rallycarrière zou hebben uitgebouwd en dat was zeker zo geweest als hij aan de andere kant van de taalgrens was geboren geweest.”

Successen

In het verleden scoorde Mathias Viaene geregeld in rallywedstrijden. Zo won hij de rally van Wallonië in 2000 en in 2012 won hij de rally van Wervik. Hij kende ups en downs in het wedstrijdgebeuren. Of zijn comeback in Kortrijk dit weekend bedoeld was als een eenmalige terugkeer of dat er nog meer deelnames zouden volgen, dat was onzeker.

Helaas, zo ver komt het dus niet. De rallywereld blijft verslagen achter na dat totaal onverwachte overlijden. Chris Vanhee: “We gaan hem ongelooflijk hard missen. Hij was door zo veel mensen graag gezien. Hij was een god voor zijn dochter. Met zijn zus vormde hij een tandem voor het beletteringsbedrijf en zijn vader, die ooit voor hem een rally-idool was, was nu zijn grootste supporter. Altijd met de chronometer in de hand…”

De afscheidsviering vindt maandag 27 november plaats in het Crematorium Uitzicht in Kortrijk om 11.30 uur. Daarna wordt de urne overgebracht naar het urnenveld van de begraafplaats van Oostrozebeke.