Plechtigheid in Ieper rond nucleaire ontwapening in Kazachstan

29/08/16 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

De ambassadeur van Kazachstan in België, Almas Khamzayev, heeft maandag een kleine plechtigheid gehouden bij het monument voor nucleaire ontwapening van Kazakhstan, in samenwerking met Stad Ieper.

Plechtigheid in Ieper rond nucleaire ontwapening in Kazachstan

Het monument werd in 2011 geschonken aan de Belgische overheid en staat op de kleine binnenkoer van de Lakenhallen. De aanleiding was de 25ste verjaardag van de sluiting van de nucleaire testsite The Polygon in het Kazachse Semipalatinsk op 29 augustus 1991 door president Nazarbayez.

Op deze site werden gedurende 40 jaar, met name tussen 1949 en 1989, meer dan 450 nucleaire tests uitgevoerd door het voormalige Sovjetregime. In die periode werden meer dan een miljoen mensen blootgesteld aan radioactieve straling ten gevolge van deze tests. De ambassadeur, maar ook de Ieperse burgemeester en schepenen legden bloemen neer aan het monument.

(EF - Foto EF)

Stem mee voor de Krak van je gemeente
Het voorbije jaar lieten heel wat mensen in jouw gemeente zich op een positieve manier opmerken. Krant van West-Vlaanderen ging op zoek naar deze mensen en nomineerde hen voor de Krak van jouw gemeente. Ontdek hier de Krak-kandidaten van jouw gemeente en breng jouw stem uit. Zo plaats jij hen mee op het podium dat ze werkelijk verdienen!

Meer nieuws uit