Platina voor André en Martha: zelfde trouwdag als elkaars broer en zus

© WDW
Redactie KW

In wzc Ter Melle vierden André Deceuninck en Martha Cappelle uit de Magerstraat woensdag een niet-alledaags huwelijksjubileum: maar liefst 70 jaar geleden stapten zij in het huwelijksbootje, goed voor platina. Ze kunnen terugblikken op een rijkgevuld leven waarin plaats was voor negen kinderen.

Op 9 april 1947 – daags na Martha’s 24ste verjaardag – gaven André en Martha elkaar het jawoord in Rumbeke. Het werd speciaal, want op dezelfde dag trouwden ook elkaars broer en zus Remi en Helena, die intussen beiden overleden zijn.

Wembleystadion

André, geboren op 31 augustus 1920, groeide op in een landbouwersgezin in Hooglede Sint-Jozef (De Geite). Martha zag op 8 april 1923 het levenslicht in Rollegem-Kapelle bij de Vossenmolen op de grens met Rumbeke. Het is op Martha’s ouderlijke hoeve dat het jonge koppel zich ging vestigen. Na een tiental jaar hield André de boerenstiel voor bekeken en ging hij werken in de veevoederfabriek Avix in Roeselare. Hij was er verantwoordelijk voor een proefstation. Nadien werkte hij ook voor het Brusselse aannemingsbedrijf Bouchez dat een afdeling had in Kortrijk. André hielp zo met het aanleggen van het huidige Wembleystadion (eerst Athene) in Heule en het Van Raemdonckpark in Kortrijk. De laatste jaren, voor hij in 1980 met brugpensioen ging, werkte hij nog voor veevoederbedrijf Lannoo in Heule. Intussen hadden ze zich ook in Heule (Sente) gevestigd in de Magerstraat.

Platina voor André en Martha: zelfde trouwdag als elkaars broer en zus
© GF

Negen kinderen

Martha had haar handen vol met het huishouden, want het gezin werd uitgebreid met negen kinderen: Antoon (Gullegem), Reginald (Oostakker), Tine (Heule), Marleen (Harelbeke), Guido (Roesbrugge), Claudine (Kuurne), Filip (Moorsele) en Hans (Lendelede). Zoon Gabriël is helaas in 1974 op 20-jarige leeftijd met zijn bromfiets verongelukt in Lendelede. Hij overleed op de verjaardag van zijn vader… Er zijn ook elf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Veel tijd voor hobby’s was er niet. Ze kregen altijd veel bezoek van kinderen, familie en buren. André was wel vele jaren duivenliefhebber en hij volgt ook graag het wielrennen. Met Guillaume en Andreas Deceuninck heeft hij twee koersende kleinzonen.

Ter Melle

Een jaar geleden moest Martha noodgedwongen haar intrek nemen in het rusthuis, maar André blijft gehecht aan zijn huis en niet het minst aan zijn moestuin. Dagelijks echter trekt hij ondanks zijn hoge leeftijd met de fiets naar Ter Melle om zijn vrouw te bezoeken.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier