Plastic dopjes helpen Elise (3,5) aan rolstoelfiets

Papa Christophe Oplinus en mama Stephanie Cornelissens zamelen plastic dopjes in en sparen zo voor een rolstoelfiets voor dochter Elise. © TGM
Redactie KW

Christophe Oplinus (31) en Stephanie Cornelissens (29) willen graag een speciale rolstoelfiets voor hun dochtertje Elise (3,5). Om geld in te zamelen organiseren ze een actie waarbij ze plastic dopjes sparen. Die kan je binnenbrengen bij verschillende zaken in de buurt.

Christophe en Stephanie werden 3,5 jaar geleden trotse ouders van hun dochtertje Elise. Elise werd geboren met een hartafwijking en moest enkele maanden na haar geboorte onder het mes. “Door complicaties begaf haar hart het en raakte ze lange tijd zonder zuurstof”, vertelt papa Christophe. “Elise liep zo hersenschade op waardoor ze afhankelijk is van een rolstoel. Stappen en rechtop zitten lukken haar niet. Het was voor ons een enorme klap. Onze wereld stond op zijn kop.”

Elise maakt gebruik van een rolstoel. Afgelopen zomer konden haar ouders via de thuiszorgwinkel een week lang een rolstoelfiets huren. “Dat is een aangepaste fiets waarop een van de ouders kan rijden en de rolstoel op een plateau staat”, legt mama Stephanie uit. “Elise reed er dus zelf niet mee maar ze genoot wel enorm van de ritjes. In de wagen zit ze opgeloten, heeft ze geen buitenlucht en kan ze ook amper naar mensen zwaaien. Tijdens de ritten beleefde zoveel plezier dat we haar echt zo’n fiets cadeau willen doen. Nu moeten we overal met de auto naartoe, zoals naar school in de buurt of bijvoorbeeld een braderie in Kortrijk. De afstand is perfect te doen met de fiets, maar met een rolstoel is dat helaas onmogelijk.”

Facebook

Een rolstoelfiets kost 8.000 euro, een bedrag dat de ouders van Elise niet zomaar kunnen neerleggen. “We zochten een oplossing, maar wilden de mensen absoluut niet om geld vragen”, geeft papa Christophe mee. “Daarom dachten we aan het inzamelen van plastic dopjes. Dopjes van plastic flessen, glazen flessen, melkflessen, wasverzachters, chocopotten… Het maakt allemaal niet uit zolang ze maar uit plastic bestaan. We werken samen met een recyclagebedrijf in Gullegem waar we 150 euro krijgen per ton plastic. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat we dus een pak dopjes kunnen gebruiken”, lacht Christophe.

Christophe en Stephanie lanceerden een oproep via Facebook. Al snel raakte de actie goed verspreid. “We schrokken er zelf van eigenlijk”, verklaart Stephanie. “Ons bericht werd meer dan 300 keer gedeeld. Het doet deugd te zien dat heel wat mensen ons een warm hart toedragen en willen helpen. We kregen zelfs mensen aan de deur die spontaan geld gaven. Ze wilden geen dopjes geven, maar een bijdrage. Om stil van te worden.”

Zomer

Elise zit in de tweede kleuterklas in SPWE in Wevelgem. Ook haar klasgenootjes springen in de bres. “Alle leerlingen helpen meesparen. Via de mama van een klasgenootje kregen we ook al een mooi bedrag van Decospan in Menen. Het bedrijf heeft een comité dat zich ontfermt over goede doelen. Ook zij hielpen Elise met een duit in het zakje en we willen hen ook hartelijk danken. Net als iedereen trouwens die ons wil helpen, zodat Elise volgende zomer mooie fietstochtjes kan maken.”, besluit Christophe.

(Tim Ghillemyn)

Info: plastic dopjes voor de rolstoelfiets voor Elise kan je onder meer binnenbrengen in bierhuis De Mythe, bakkerij Debal en Press Shop in Wevelgem en Prik&Tik in Lauwe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier