Pittemnaar Paul Lambrecht: “Elke vereniging kan een project indienen bij Leader”

Met Europese steun en via de medewerking van Leader werd een deel van de heraanleg van de site van de oude jongensschool gefinancierd. © Foto Jan
Redactie KW

Leader Midden-West-Vlaanderen is een plattelandsontwikkelingsproject, dat met Europees geld lokale projecten helpt realiseren. Voor de tweede periode op rij maakt Pittem deel uit van dit samenwerkingsproject, waarvan Pittemnaar Paul Lambrecht voorzitter is. We namen met hem de werking eens onder de loep en peilden naar Pittemse projecten.

“Laten we beginnen met even te schetsen wat ‘Leader’ precies inhoudt”, steekt Paul Lambrecht van wal. “Ondanks het feit dat de term Engels klinkt, is het de afkorting van ‘Liaisons Entre Actions de Development de l’Economie Rurale’. Het is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbinnen iedere lidstaat, mits aan bepaalde criteria voldaan is, recht heeft op financiële steun. Wat Vlaanderen betreft, zijn in elke provincie een aantal regio’s aangeduid die in aanmerking komen. Voor West-Vlaanderen zijn dat De Westhoek en Midden-West-Vlaanderen, waar Pittem, samen met dertien andere steden en gemeenten, deel van uitmaakt. De huidige programmaperiode loopt van 2014 tot 2020.”

Zes jaar

“Wat de werking van de Leaderregio’s zelf betreft, wordt deze geleid door een plaatselijke werkgroep, die uit een 40-tal leden bestaat”, gaat Paul verder. “Daarin zitten vertegenwoordigers van de provincie, de leden-gemeenten, economische en sociale partners (onder andere VDAB en OCMW’s) en verenigingen die zich met plattelandsontwikkelingen bezighouden. Binnen die werkgroep wordt aan het begin van iedere periode de ontwikkelingsstrategie bepaald. Wat de huidige periode betreft, wordt voor de kandidaat-projecten gefocust op drie pijlers: ‘armoede- en kwetsbaarheidsbestrijding binnen de landbouw- en plattelandsgemeenschap’, ‘profilering en promotie van de streekidentiteit’ en ‘kennisoverdracht en innovatie binnen de land-, tuin- en bosbouwsector’.”

“Graag een subsidie voor de heraanleg en verbetering van de kerk- en voetwegen in de gemeente”

Over de hele periode beschikt het programma over 1,6 miljoen euro, die gelijkmatig over de zes jaar verdeeld worden. Elk openbaar bestuur, vereniging of zelfs privépersoon kan projecten indienen, die dan door de zogenaamde ‘technische werkgroep’ geëvalueerd worden. Daarin zitten mensen die specialist zijn in de betreffende materie van het project, dus de samenstelling varieert ook telkens. Ze geven advies, maar de beslissing over het al dan niet toekennen gebeurt uiteindelijk door de plaatselijke werkgroep.”

Eigen middelen nodig

Paul: “Belangrijk om weten is zeker dat het hier telkens om een cofinanciering gaat. Concreet betekent dit dat de subsidiëring beperkt is tot tussen de 50 en 65 procent, met een plafond van 150.000 euro. De rest dient met eigen middelen gefinancierd te worden. Wat Pittem betreft, werden tijdens de vorige periode twee projecten via Leader gesubsidieerd. Er was allereerst de bouw van de nieuwe jeugdlokalen en polyvalente zaal, waarvoor 150.000 euro subsidie verkregen werd. Daarnaast kregen we ook 12.396 euro voor de restauratie van de Godelievekapellen rond de kerk. Via ‘Platteland plus’, een ander Europees programma voor dorpskernvernieuwing waar Leader een adviserende rol heeft, werd ons 70.000 euro subsidie toegewezen voor het lopende project van de heraanleg van de site van de oude jongensschool. Naar de toekomst toe willen wij in het kader van de verbetering van de omgevingskwaliteit een project indienen voor de heraanleg en verbetering van de kerk- en voetwegen in de gemeente.”

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier