Pittemnaar Marc Ballekens: “Ze noemen mij wel eens de zaadbaas”

Marc Ballekens: "In Pittem heb ik het perfect naar mijn zin." © Foto Nele
Redactie KW

Landbouwdeskundige Marc Ballekens is naast directeur bij Limagrain Belgium ook voorzitter van de federatie van zaadbedrijven in België. In zijn vrije tijd kan je hem op zijn akkerbouwbedrijf in zijn eigen tractor terugvinden. In Pittem is hij lid van het comité rond Zotte Maandag.

“Enerzijds spraken de landbouw en het platteland in het algemeen mij al aan van tijdens mijn jeugdjaren”, opent de 53-jarige Marc Ballekens. “Anderzijds ben ik een geboren straatloper. Ik ben graag op de baan en ben net op tijd geboren, want de auto en de tractor hadden 15 jaar voor mijn geboorte hun intrede gedaan in Europa. Was ik 100 jaar eerder geboren, zou ik mij wellicht sterk verveeld hebben. Ik zag mij niet direct achter het gat van een paard en een os lopen.(lacht) Toen ik een studierichting moest kiezen, twijfelde ik of ik politieke wetenschappen of biologische landbouwwetenschappen ging studeren. Het werd dat laatste.”

Korte groeiseizoenen

Na zijn studies werkte hij eerst als verkoper, later als marketing manager bij het toenmalige Clovis Matton. “Sinds 2009 is het bedrijf overgenomen door de grote Franse coöperatie Limagrain en ben ik directeur bij Limagrain Belgium”, gaat Marc verder. “Dat is een eigen productiebedrijf dat wordt ingezet voor het bereiden van zaaigranen voor de Belgische markt. Onze business is dus plantengenetica en commercialisatie van zaaizaden voor de land- en tuinbouwsector. Het bedrijf is in zijn totaliteit actief in ongeveer 100 landen, maar ik hou mij enkel met België bezig. Omdat ik ook voorzitter van de federatie van zaadbedrijven in België ben, noemen ze mij in de wandelgangen wel eens ‘Ballekens, de zaadbaas’. Ook ‘Soep met Ballekens’ of ‘Ballekens in tomatensaus’ krijg ik vaak te horen.”

“Ik zie ons niet direct insecten eten zoals in Azië”

Een van de problemen binnen de land- en tuinbouw is dat de grond schaars is. “Zeker in West-Europa en specifiek in België. We kunnen geen grond bijmaken. Verticale landbouw (in hoge gebouwen) kan een oplossing zijn voor bepaalde markten, maar niet voor grote teelten en veehouderijen. Ons klimaat maakt een evolutie mee en zal leiden tot nattere winters en drogere zomers. We zullen dus te maken krijgen met korte groeiseizoenen. Zaadbedrijven zijn zich daarvan bewust en houden zich bezig met het maken van gewassen die sneller moeten groeien en beter tegen de droogte moeten kunnen. Ook ons voedingspatroon verandert. Het vleesverbruik staat onder druk, maar ik zie ons niet direct insecten eten zoals in Azië. Insecten kweken als eiwitbron om in veevoeders te gebruiken, is wel aan de orde. Men spreekt wel eens over kunstvlees, maar er zijn nog te veel stappen nodig vooraleer het zover komt.”

Genieten van de drukte

Dit jaar wordt er binnen de landbouwsector gedebatteerd over een meerjarig financieel kader (MFK) voor de periode 2020-2025. “De Europese landbouwcommissaris heeft al aangeven dat de huidige regelingen van subsidiëring zullen blijven bestaan, dus het is duidelijk dat het budget onder druk zal blijven staan. Er zijn heel hoge sociale noden en het is duidelijk dat daaraan tegemoet gekomen moet worden als we onze welvaartsstaat willen handhaven. Maar intussen ontstaan er ook grote noden op vlak van defensie, veiligheid en justitie en dat kost veel geld. Bovendien worden de milieuregels almaar strenger. Europese subsidies worden steeds meer afhankelijk gemaakt van vergroeningsmaatregelen.”

De landbouw in zijn geheel zal voor altijd een actueel onderwerp blijven. “Ik heb het dan ook heel druk, maar geniet van die drukte. Mijn ontspanning kan ik vinden op mijn eigen akkerbouwbedrijf in Wortegem-Petegem. Daar kweek ik suikerbieten, tarwe, aardappelen, korrelmais en graszaadteelt. In Pittem heb ik het ook perfect naar mijn zin. Het is een leuke gemeente met pittig volk, dat graag feest en ambiance maakt. Ik voel mij als lid van het comité rond Zotte Maandag betrokken bij de gemeente en sla graag een babbeltje met de mensen. Een of andere rare klucht wordt hier altijd gesmaakt”, besluit Marc Ballekens. (NS)

BIO

Privé

Marc Ballekens (53) is afkomstig van Wortegem-Petegem, maar woont al 15 jaar in Pittem. Hij is gehuwd met Mieke Delember, die een apotheek uitbaat. Het koppel heeft twee kinderen: Marieke (24) en Andreas (22).

Opleiding en loopbaan

Marc studeerde in Gent de richting landbouwwetenschappen. Hij is directeur bij Limagrain Belgium, een eigen productiebedrijf dat inzet op het bereiden van zaaigranen voor de Belgische markt. Hij is voorzitter van de federatie van zaadbedrijven in België. Daarnaast baat hij in Wortegem-Petegem een akkerbouwbedrijf uit.

Vrije tijd

Hij voelt zich enorm betrokken bij de gemeente Pittem. Hij is lid van het comité rond Zotte Maandag en wil zijn gewicht in de schaal werpen om een bijdrage te leveren om de feesten jaar na jaar te versterken. Hij staat pal achter de vernieuwing en verjonging.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier