Pieter fietst in 24 dagen van Bavikhove naar Noorwegen

Op 19 juli vertrekt Pieter vanuit de Vierkeerstraat in Bavikhove naar Trondheim. © AD
Redactie KW

Pieter Vanhoutte (28) voelt de spanning stijgen de laatste dagen. Hij trekt op 19 juli naar Trondheim in Noorwegen vanuit de Vierkeerstraat. Zijn doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor de vzw O2 die geplaatste kinderen opvangt. Dat doet hij onder de naam Cyclo63°noord.

Het is niet vanzelfsprekend om te vertrekken. Pieter heeft een zoontje Léon van 9,5 maand oud en ook zijn vriendin Annelies De Ketele laat hij 26 dagen achter in België. “Ik heb altijd zoiets dergelijks willen doen. Annelies en ik hebben er altijd open over gepraat en ze steunt me volledig. Anders zou ik zo’n avontuur natuurlijk niet kunnen ondernemen”, aldus Pieter.

“Ik hoop in elk geval dat hij niks tegenkomt. Hij is enorm goed voorbereid en weet al tot in Noorwegen waar hij zal slapen. Het enige dat kan tegenzitten is een technisch mankement of een val, maar Pieter weet wat hij doet. Hij is een doorzetter en hij kan goed zijn plan trekken”, zegt Annelies trots.

Bedevaartsoord

Pieter haalde voor zijn idee inspiratie in het verhaal van vrienden: “Vrienden van mij zijn te voet naar Compostella gegaan. Hun verhaal sprak me wel aan. Trondheim is ook een bedevaartsoord. Al had ik geen tijd om te voet te gaan: dan maar met de fiets. De trip zou zo’n 24 dagen innemen, maar ik heb voor de zekerheid toch 26 dagen gerekend. Je weet maar nooit. Onderweg logeer ik onder andere via couchsurfing, ‘vrienden op de fiets’ een website met gastvrije gezinnen en Airbnb. Ik wilde vooral bij de mensen thuis overnachten”, legt Pieter uit.

“Enkel een technisch mankement of een val kan hem tegenhouden”

Pieter zocht een tijdje een goed doel dat hij kon steunen en kwam uiteindelijk terecht bij de vzw O2 “Iedere stad die ik passeer kan je kopen. Er zijn nu nog zo’n 20 steden te koop. Zo is er al 7600 euro verzameld voor vzw O2 onder de slogan “Happiness only real when shared” (Geluk is alleen echt als je het deelt, red.)”, vertelt Pieter. “Mijn collega’s op het werk maakten het computerprogrammaatje waarmee de mensen me kunnen volgen op de weg, mijn visitekaartje, mijn logo… Ook mijn werk GTV steunt me in mijn avontuur.”

Bij mijn vertrek zal er een grote boog staan waaronder ik mag vertrekken. We organiseerden ook al een eetfestijn en verkochten tekeningen die gemaakt werden door de kinderen van de vrije basisschool Heilig Hart in Harelbeke en De Wingerd in Bavikhove. Voor alle initiatieven kon ik rekenen op mijn vriendin Annelies, Tine Vanhoutte, Isabelle De Ketele, Mathieu De Ketele en Hannes Maertens: een ongelooflijk team.”

Steun door velen

“Gek ook hoe snel het nieuws zich verspreid. Via Facebook en mond-aan-mond-reclame komen heel wat mensen bij mij terecht. Ik word gesteund in mijn uitdaging door buren uit de straat en bedrijven die via via horen over mijn avontuur”, zegt Pieter.

“Ik had geen tijd om te voet te gaan”

De spanning begint te stijgen. Nog enkele dagen aftellen en dan gaat Pieter van start. “Ik heb altijd al iets in die aard willen doen”, zegt Pieter. “Ik hoop dan ook dat ik mag slagen. Ik zal ook mezelf beter leren kennen en nu en dan even moeten terugplooien op mezelf: maar ik heb er vooral ongelooflijk veel zin in”, sluit hij af.

(Anneleen Deseyn)

Info: Wie Pieter wil steunen en volgen kan dat via www.cyclo63noord.be of info@cyclo63noord.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier