Pierre De Brigand officieel gedoopt in Ingelmunster

De reus Pierre De Brigand werd gedoopt net voor aanvang van de tweede Retrokoers. © Foto FODI
Redactie KW

Op Pinksterzondag werd de reus Pierre De Brigand officieel gedoopt net voor aanvang van de tweede Retrokoers in Ingelmunster. Een werkgroep werkte het voorbije jaar hard aan zijn herstel.

Voordien werd het hoofd van de reus al hersteld door Guy Vandendriessche uit Izegem, die enkele maanden geleden onverwacht overleed. De reus Pierre De Brigand dateert van 1973. Het ontstaan van de reus kwam er om de herinnering te eren aan Brigandszondag van 28 oktober 1798 toen in Ingelmunster de opstand van de Brigands – tijdens de Boerenkrijg – door de Fransen werd neergedrukt.

Tijdens de Brigandsstoet in de jaren negentig stapte de reus mee, samen met zijn vrouw Mance Mandelbeke en later ook zijn twee kinderen. Begin 2000, na de ontbinding van de Brigandsfeesten, werd hij echter opgeborgen en kwam hij niet meer buiten. Vorig jaar vond iemand het hoofd van de reus terug op een zolderkamer. Uiteindelijk werd beslist van de reus te herstellen.

Op Pinksterzondag werd de reus ter hoogte van de Hazekapel gedoopt door ‘pastoor’ Erik Chevrolet. Pierre De Brigand kreeg ook twee peters, namelijk Marc Verstraete en Filip Soenens (rechts). Burgemeester Kurt Windels was eveneens van de partij. (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier