Peuter uit Heule al twee jaar aan ziekbed gekluisterd

© WD
Philippe Verhaest

In het gezin van Viriginie Declercq en Rinus Vantomme is er van kindervreugde weinig sprake. Enkele zware ziektes houden Margaux (2) aan haar ziekbed gekluisterd. “Hopen op beterschap doen we niet meer, want we worden elke keer met onze neus op de feiten gedrukt.”

Rinus Vantomme (30) en Virginie Declercq (33) uit de Stadelaan in Heule zijn in alle opzichten een normaal koppel. Ze zijn al vijf jaar samen en trouwden op 20 juni 2015. En net zoals bij zoveel andere stelletjes was de kinderwens groot. Uiteindelijk raakte Virginie zwanger. “Tot aan zes maanden liep alles vlot, maar toen werd op de echografie duidelijk dat er iets niet pluis was. De baby was te klein en er was te weinig vruchtwater.”

Bij de bevalling werd duidelijk dat Margaux in stuit lag, waardoor ze met een keizersnede ter wereld kwam. “Toen werd duidelijk dat het vruchtwater geïntoxiceerd was. Onze dochter had een te grote hartspier, lever, milt… En haar hele lijfje stond vol blauwe plekken. Ze werd meteen geïntubeerd en we kregen te horen wat geen enkele ouder wil horen: de kans bestond dat ons dochtertje het niet zou halen.”

Ziekenhuisbehandelingen

De eerste maanden van haar jonge leven moest Margaux elke twee weken een bloedtransfusie ondergaan om haar rode bloedcellen op peil te houden. “We stonden voor de keuze: ofwel doorgaan met die transfusies, ofwel een stamceltransplantatie, zodat haar immuunsysteem heropgebouwd kon worden. Hoewel we wisten dat er bij een transplantatie 50 procent kans is dat Margaux het niet zou halen, besloten we toch voor die optie te gaan. Er gingen tien dagen intensieve chemotherapie aan vooraf en van oktober 2014 tot februari 2015 verbleef ze constant in het ziekenhuis.”

Elkaar steunen

Hoe de situatie binnen pakweg vijf jaar zal zijn, durven Rinus en Virginie niet zeggen. “We weten zelfs niet wat er morgen zal gebeuren. Sterker nog: we weten niet of Margaux er nog zal zijn. Maar zolang we ze bij ons hebben, zal ze de allerbeste zorgen krijgen”, aldus Rinus. “Ik ben zelfs gestopt met werken, zo kan ik altijd voor Margaux klaarstaan. Geen makkelijke keuze, maar wel nodig.”

Dat de zorg van Margaux handenvol geld kost, is geen geheim. Om alle kosten te kunnen blijven dekken, organiseren Virginie en Rinus op zaterdag 4 juni een eetfestijn en fuif. De benefiet vindt plaats in de sporthal van Sint-Eloois-Winkel en zaal De L!ink, op het Dorpsplein. Je kan aanschuiven voor kip, frietjes en groenten en er is kinderanimatie voorzien. (PVH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier