Peuter Milow volgens familie overleden na spuitjes Kind & Gezin

© Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Het is de nachtmerrie van elke (jonge) ouder: je kind moeten afgeven. Jammer genoeg is het bittere realiteit voor Kenzy Vangheluwe en Finlay Fiers, want op zaterdag 12 maart stierf hun vijftien maanden oud zoontje Milow.

De familie wijst met de vinger naar de inentingen die het kereltje twee dagen eerder van Kind & Gezin kreeg. “Die cocktail is fataal geweest”, zegt oma Lieve Provoost. “En nu worden we overal van het kastje naar de muur gestuurd. We krijgen nergens uitleg, we mogen het dossier niet inkijken én we mogen Milow zelfs niet cremeren. Zo kunnen we echt geen afscheid nemen.”

Milow groeide op bij zijn ouders Kenzy Vangheluwe (20) en Finlay Fiers (20) in de Mispelstraat in Westrozebeke, op amper enkele honderden meter van zijn moeke Lieve Provoost (42) en pappie Freddy Vangheluwe.

“Donderdag 10 maart trokken Kenzy en Finlay naar Kind & Gezin in de Bruggestraat in Staden omdat Milow zijn inentingen moest krijgen, onder andere tegen polio, tetanus en difterie. Daarnaast werd hij ook ingeënt tegen hersenvliesontsteking. Goed voor acht virussen in één keer“, legt Lieve Provoost uit.

Daags nadien had Milow hoge koorts. “Maar dat is niet abnormaal na die spuitjes. De onthaalmoeder raadde Finlay wel aan om een huisarts te contacteren, mocht de koorts op zaterdag nog aanhouden. Maar dat was niet het geval.” Finlay ging die zaterdag werken en Kenzy bleef thuis met Milow. “De hele voormiddag hebben ze samen gespeeld en na het middageten stopte mijn zoon Milow in bed voor zijn namiddagdutje. Hij moest nog twee keer naar Milows kamer terugkeren om hem zijn fopspeen te geven en hoorde hem via de babyfoon ook nog eens hoesten.”

Rond 16.15 uur kwam Finlay thuis en wilde ze haar zoontje wekken. “Maar hij reageerde niet”, aldus Lieve. “Ook toen ze Milow wat harder porde, vertoonde hij geen enkel teken van leven.” Finlay raakte meteen in paniek en riep Kenzy erbij. “Net op dat moment stond mijn man aan hun voordeur met enkele potjes rijstpap. Hij heeft me meteen verwittigd.” De hulpdiensten hebben nog zeker drie kwartier alles geprobeerd, maar vergeefs. Het jongetje was al gestorven.

Autopsie in Aalst

Milow werd nog overgebracht naar AZ Delta in Roeselare, waar de hele familie op een waardige manier afscheid kon nemen. “Hij werd er ook uitvoerig onderzocht en we kregen van iemand van de politie te horen dat Milow nog overgebracht zou worden naar een ziekenhuis in Aalst. Daar zou hij een autopsie ondergaan. We gaven daar ook de toestemming voor, want we wilden absoluut weten waar Milow aan gestorven is.”

Daags na het dramatische overlijden kreeg Lieve telefoon van de politie. “Met de melding dat Milow aan wiegendood overleden was”, zucht ze. “Daar geloofde ik niks van, want Milow was er al te oud voor. Dinsdag 15 maart kregen we via de spoedarts van AZ Delta, die ons uitstekend bijgestaan heeft, te horen dat het onderzoek in de richting wees van een infectie met koortsstuipen: influenza type A…”

Milow Vangheluwe werd amper 15 maanden oud. (Foto JCR)
Milow Vangheluwe werd amper 15 maanden oud. (Foto JCR)

De eerste dagen na Milows overlijden focuste de familie zich zoveel mogelijk op elkaar en op de uitvaart, die op vrijdag 18 maart in de Sint-Baafskerk van Westrozebeke plaatsvond. “Kenzy en Finlay wilden hun zoontje laten cremeren, om hem zo dicht bij hen te hebben. Maar dat mocht nog niet, in het kader van het onderzoek”, vertelt Lieve. “Milow vertrok na de uitvaart in zijn wit kistje opnieuw naar het funerarium van Vandecandelaere-Spruytte in Staden en daar mochten wij hem niet meer bezoeken. Dat was keihard: elke keer we aan het funerarium passeerden, wisten we dat onze Milow daar lag. Maar hem zien of bij zijn kistje zitten, dat kon niet.”

Donderdag 31 maart kreeg de familie de melding dat Milow in een tijdelijke kelder op de begraafplaats van Westrozebeke zou ondergebracht worden. “Daar ligt hij nog altijd”, vervolgt Lieve. “Vrijdag 1 april om 9 uur werd hij daar geplaatst, en we waren er allemaal bij. Maar tot op vandaag wachten we nog op de goedkeuring om Milow te cremeren, zoals we willen. Zolang we dat niet kunnen doen, kunnen we ook geen afscheid nemen. Ik heb zelfs al contact opgenomen met de procureur des Konings van het parket van Ieper, maar daar krijg ik geen gehoor. We mogen ook het dossier en het autopsieverslag niet inkijken….”

Verhaal op Facebook

De oorzaak van Milows dood is volgens de familie niet ver te zoeken. “Die inentingen van Kind & Gezin”, klinkt het formeel. “Die zijn véél te zwaar voor een kindje van amper vijftien maanden oud. Zelfs een volwassene zou er moeite mee hebben. Op 31 maart heb ik contact opgenomen met Kind & Gezin en na veel gedoe kreeg ik de hoofdarts aan de lijn. Ik kon ons verhaal doen, maar een echt antwoord kreeg ik niet.”

Die inentingen zijn goed voor acht virussen in één keer. Toch veel te veel voor zo’n klein ventje?”

Lieve hekelt ook de werking van Kind & Gezin. “Het is bandwerk”, zegt ze. “In hoop en al vijf minuten ben je er binnen en buiten, spuitjes inbegrepen. Ik zou die injecties ook verspreid geven en vooraf een bloedcontrole doen. Zo weet je dat het kindje geen opkomende ziektes heeft en het de injecties aankan.”

Een maand na het overlijden probeert de familie de draad weer op te pikken. “Maar het is niet makkelijk”, geeft Lieve toe. “Mijn man huilt vaak en Kenzy heeft het enorm moeilijk. Finlay houdt zich kranig, zij moet haar klop nog krijgen. En ik vecht. Ik wil dat we Milow kunnen cremeren en we de juiste oorzaak te weten komen. Al vrees ik voor dat laatste, maar ik ben er zo goed als zeker van dat die inentingen aan de basis liggen.”

Kind & Gezin : “Vaccinatie zeker niet de oorzaak”

Leen Du Bois, woordvoerster van Kind & Gezin: “We leven in de eerste plaats mee met de ouders en de familie van de kleine Milow. En het is volledig te begrijpen dat ze antwoorden willen. Dat willen wij trouwens ook. Momenteel loopt het onderzoek nog volop en wij wachten de resultaten af. Maar via onze eigen arts werd al duidelijk dat de vaccinaties niet de doodsoorzaak kunnen zijn. Dat staat vast. Onze werking in vraag stellen, is niet nodig. We dragen jaarlijks goede zorg voor duizenden baby’s en peuters en onze mensen hebben alle nodige capaciteiten.”

Johan Lescrauwaert van het parket van Ieper bevestigt dan weer dat het lichaam van Milow momenteel nog niet gecremeerd mag worden. “De mug-diensten gaven dit als een verdacht overlijden door, er vond al een autopsie plaats en er is een onderzoek ingesteld. We wachten op de resultaten en daarna kan Milow in alle rust en sereniteit gecremeerd worden.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier