Peugeot Classics Vandecasteele mikt op 2.500 deelnemers

Dit weekend vindt de achtste editie plaats van de fietsrally de Peugeot Classics Vandecasteele plaats. © LOO
Redactie KW

Komend weekend, 15 en 16 juli, vindt in Kortrijk opnieuw de Peugeot Classics Vandecasteele plaats. De opbrengst van het fietsfeest gaat naar drie lokale goede doelen.

Twee dagen, meerdere afstanden en vooral heel veel ambiance. Dat is de succesformule van de Peugeot Classics Vandecasteele. Het fietsevenement is komend weekend aan zijn achtste editie toe. Er zijn zes verschillende routes uitgestippeld.

Tien hellingen

“De 25 km gaat gepaard met een zoektocht, de 50 en 65 km verkennen de streek rond Kortrijk via landelijke, rustige wegen”, zegt voorzitter Jean-Pierre Vanassche. “Voor wie het iets pittiger mag zijn, hebben we een licht heuvelende tocht van 92 km uitgestippeld. De echt getrainde fietsers kunnen zich wagen aan de 128 km, een rit met tien hellingen, goed voor 1.200 hoogtemeters.”

Extraatje op zaterdag is de rit Kortrijk-Damme-Kortrijk, een wielertocht van 153 km. “Deze gaat via het achterland van Tielt, via Herstberge, Knesselare en Oedelem, dwars door de polders. In Damme is er in een bevoorrading voorzien, om erna terug te keren via Brugge, Oostkamp, Roeselare en Oekene.”

De organisatie hoopt op dik 2.500 deelnemers.
De organisatie hoopt op dik 2.500 deelnemers.© LOO

De vorige editie van de Peugeot Classics Vandecasteele was met 2.150 deelnemers een voltreffer. “Wellicht gaat het dit jaar weer in stijgende lijn want er zijn nu al meer inschrijvingen dan vorig jaar en ook de dag zelf kunnen sportievelingen nog beslissen om deel te nemen”, zegt Vanassche. “We hopen op 2.500 fietsers. Er zijn heel veel deelnemers uit regio Kortrijk, maar ook uit Antwerpen, Charleroi en zelfs uit Ierland, Frankrijk en Engeland. Onze goede reputatie en het feit dat we deel uitmaken van de Coppa Grinta die dertien topevenementen bundelt waarbij ook een fiets van Eddy Merckx te winnen is, zitten daar zeker voor iets tussen.”

Zoals de traditie het wil, worden opnieuw drie lokale goede doelen gesteund. De Rijzende Ster in Kuurne, een instelling voor bijzondere Jeugdzorg, is ondertussen een vaste waarde geworden. Nieuwkomers zijn BuSO De Kouter Kortrijk, een school voor leerlingen met een beperking en Bethanie in Kortrijk, een organisatie voor bijzondere jeugdzorg die focust op jongeren in een problematische opvoedingsituatie.

Trofee BuSO De Kouter

“De leraren en leerlingen van BuSO De Kouter hebben bovendien ook de trofee in keramiek gemaakt”, zegt Vanassche. “Omdat hun oven op school dringend aan vervanging toe is, hebben we besloten om hen een flinke duw in de rug te geven. We hopen dus op een mooie opkomst, zodat de school binnenkort een nieuwe oven kan aankopen.”

Wie zich nog niet heeft ingeschreven, kan dat ook nog op zaterdag en zondag. “Iedereen is welkom, van gezinnen met kinderen tot getrainde wielertoeristen. Wij hebben er alles aan gedaan om er een leuk, veilig evenement van te maken. We werken met mooi uitstippelde routes, er zijn stewards aanwezig voor de veilige oversteken en bij de aankomst in Kortrijk is er een bar met dj. Voor de deelnemende dames is er een na de rit een attentie voorzien.”

(nvh)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier