Petitie tegen mogelijke komst Sikh-tempel in Blankenberge

26/04/17 om 09:10 - Bijgewerkt om 09:09

Concreet vrezen enkele buurtbewoners voor overlast en problemen op vlak van mobiliteit.

Petitie tegen mogelijke komst Sikh-tempel in Blankenberge

Buurtbewoners van de Schaapstraat in Blankenberge zijn een petitie gestart tegen de mogelijke herbestemming van de sportruimte naar een gebedsruimte voor de Sikh-gemeenschap. Concreet vrezen ze vooral voor overlast en problemen op vlak van mobiliteit. Eigenaar Raoul Bruggeman (86) ziet geen probleem. "Dat zijn heel brave mensen. Ik zie niet in hoe zij voor overlast zouden zorgen."

De aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning werd eind vorige maand ingediend. Of er in de toekomst effectief een Sikh-tempel komt, is nog niet zeker. Toch zijn ze er in de buurt niet gerust op. Vlaams Belang stak het vuur aan de lont en reageerde ongerust op de aanvraag. Om hun woorden kracht bij te zetten, startten verschillende buurtbewoners met een petitie. Daarin vragen ze het stadsbestuur uitdrukkelijk om geen stedenbouwkundige vergunning toe te kennen voor een gebedsruimte. "We vrezen vooral overlast en een aantrekpool voor illegalen", zeggen de initiatiefnemers. "Daarnaast is de kans ook groot dat de komst van een gebedsruimte zal zorgen voor problemen met de mobiliteit in de straat. En vooral: de nabijheid van zo'n ruimte is volgens ons niet geschikt in de nabijheid van een school." De petitie werd ondertussen al zo'n 400 keer ondertekend. Woensdag zullen ze ook postvatten aan de school in de Schaapstraat om nog meer handtekeningen te verzamelen.

Geen overlast

Raoul Bruggeman (86) kocht het pand vorig jaar op en gaf toestemming aan de gemeenschap, die in Blankenberge zo'n 40 leden telt, om het gebouw te huren. "Waarom niet? Dat zijn hele brave mensen. Ik kan me niet voorstellen dat ze voor overlast zullen zorgen. Dat mensen bang zijn voor extremisten of illegalen? Het Sikhisme staat volledig los van de moslims of Allah. Geloof me: ik heb er alle vertrouwen in dat alles rustig zal verlopen."

Burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) wil nog niet vooruitlopen op de zaken. "Ik wacht het onderzoek van de bevoegde diensten af om een oordeel te velden", aldus de burgemeester.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!