Peter en Hans uit Sint-Eloois-Winkel rijden Cape Epic

(Foto JS) © (Foto JS)
Redactie KW

Van 18 tot 25 maart verblijven Peter Caset en Hans Tyberghein in Zuid-Afrika, waar ze zullen deelnemen aan de Cape Epic, een heroïsche mountainbikewedstrijd vanuit de majestueuze hellingen van de Tafelberg tot aan het Val de Vie landgoed.

Peter Caset en Hans Tyberghein, beiden 48 jaar, ondernemer en wonende in Steenbekebos, zijn opgetogen dat ze de kans kregen om aan deze zware wedstrijd deel te nemen.

De Verlichters

Peter en Hans zijn net als burgemeester Bart Dochy lid van de groep De Verlichters, die verleden jaar onder het goedkeurend oog van coach Gella Vandecaveye de Mont Ventoux opreden.

“Het idee kwam van Peter Caset”, vertelt Bart Dochy. “We zijn allen mensen van een zekere leeftijd en hebben wel wat overgewicht. We willen daar wat aan doen. Met het rijden op de Mont Ventoux wilden we wat kilootjes kwijtspelen.”

Ook dit jaar willen De Verlichters in juni terug een serieuze rit doen. In vier dagen willen ze het traject Ieper-Roubaix-Parijs-Reims afleggen.

Het idee om deel te nemen aan de Cape Epic kwam van Hans Tyberghein. Na enkele contacten werden ze als enige van De Verlichters uitgenodigd om aan deze wedstrijd deel te nemen.

“We zullen acht tot negen uur per dag op de fiets zitten”

“Het is een mountainbikewedstrijd over onverharde wegen. De wedstrijd situeert zich in de omgeving van de Kaapprovincie in Zuid-Afrika. Naast profs, ook Jürgen Van Den Broeck neemt deel, is er plaats voor amateurs zoals wij.”

Koppeltijdrit

Het gaat om een epische race over 658 kilometers en 13.530 hoogtemeters. “Er zijn ritten van 20 tot 220 km. Vier maal rijden we 100 km. Er is ook een tijdrit voorzien.”

Het speciale aan deze rit is wel dat het een soort koppelwedstrijd is. “We moeten als het ware samen rijden. We mogen maar maximum twee minuten van elkaar verwijderd rijden. Het is dus een kwestie van elkaar goed te kennen en de rit op elkaar af te stemmen.”

Momenteel trainen Hans en Peter 15 tot 20 uur per week, maar dat is maar een schijntje van wat de echte profs zullen doen als voorbereiding.

“We maken ons geen echte illusies. De echte profs zullen vijf uur per dag op de baan zijn. Wij rekenen op acht tot negen uur. Maar dat neemt niet weg dat we deze race willen doen lukken.”

De weersomstandigheden zullen er natuurlijk ook een grote rol spelen. Momenteel is het daar 30 graden en het watertekort in de streek haalde al geregeld het nieuws. Hans en Peter vertrekken binnenkort naar Zuid-Afrika en hopen samen deze magische rit te kunnen ondernemen. (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier