“Pesten van personeel is geen oplossing voor IVBO”

Sammy Roelant
Sammy Roelant Gemeenteraadslid Groen in Brugge

Groen Brugge begrijpt de stakende vuilnismannen. Raadslid Sammy Roelant analyseert de vuilniscrisis in de Jan Breydelstad. Voorlopig blijven de vuilniszakken buiten het oog van de vele toeristen (zie onze Instagram-collectie van Instagrambeelden die de jongste dagen gepost werden).

Groen Brugge begrijpt de stakende vuilnismannen. Zij werken reeds hard en de voorstellen van IVBO getuigen van weinig respect. Reeds lang verwittigd Groen Brugge voor deze problemen en reikte oplossingen aan. Maar het is het bestuur dat niet dynamisch noch vooruitziend is. Daar draaien personeel en Bruggeling nu voor op.

Vandaag gaat de vakbondsactie de zesde dag in. De Bruggelingen ondervinden heel wat last, waarmee overigens wordt aangetoond dat onze vuilnismannen een zeer belangrijke maatschappelijke rol vervullen. Zij verdienen dat ze op een ernstige manier hun werk kunnen doen.

Reeds verschillende jaren komen we met Groen Brugge in de gemeenteraad tussen rond IVBO. Daarbij hebben we telkens aangehaald dat IVBO financieel moeilijke tijden tegemoet gaat en een ouderwets gerund bedrijf is dat geen nieuwe opportuniteiten zoekt.

Veroudering bij personeel

Op 26 mei 2015 kwam ik als volgt tussen in de gemeenteraad: “Het personeelsbeleid is een uitdaging. We werken een gestadige daling van het aantal personeelsleden. Bovendien is er een veroudering gaande van het personeel, en zijn er steeds meer mensen met rugklachten, hetgeen begrijpelijk is bij deze zware arbeid.”

“Zeker als deze tendens zich verderzet, zal de druk van de ophaling op een steeds kleiner en ouder team terechtkomen. We moeten ten allen prijze vermijden dat de arbeidsdruk toeneemt bij een van de zwaarste, maar ook meest nuttige beroepen die er zijn, dat voor mijn part een van de best betaalde beroepen zou mogen zijn. “

“Wij pleiten daarom bijvoorbeeld voor het invoeren van een statiegeld voor blikjes en petflessen. Niet alleen kan dat het zwerfvuilprobleem aanzienlijk verminderen, maar we zijn er ook van overtuigd dat je met de invoering hiervan een ophaalronde van de blauwe zakken per maand kan uitsparen. Hetgeen een grote afname op de werkdruk zou betekenen bij een dalend personeelsbestand.”

“Groen diende in de provincie een motie naar de hogere overheid in om dit overal in Vlaanderen in te voeren, en het statiegeld door te rekenen naar de producent. Wij zouden naast de eigen invoering van zo’n systeem willen pleiten dat het stadsbestuur de invoering hiervan vraagt bij de hogere overheid.”

Meer werken voor hetzelfde loon

Schepen Vandevoorde, tevens voorzitter van IVBO antwoordde toen: U hebt het uiteraard terecht aangehaald: de intercommunale is dertig jaar actief, en heel veel mensen die al die dertig jaar actief geweest zijn in die sector geraken inderdaad op medisch vlak onder de invloed van de zwaarte van de arbeid die ze daar gedaan hebben. We moeten daar oog voor hebben en rekening mee houden, dat is een feit en we zijn daar ook volop mee bezig.”

Het ontgaat ons uiteraard, hoe ‘mensen meer laten werken voor hetzelfde geld’ hiermee rekening houden is.

Deze hard werkende mensen meer laten werken voor hetzelfde geld is niet-realistisch en asociaal

Cradle to cradle

Ook pleitte Groen Brugge al voor nieuwe verdienmodellen voor IVBO. Waar IVBO nu volledig inzet op verbranding, een markt die terugloopt en steeds minder rendabel wordt, stelden we voor dat IVBO zich inschakelt in de cradle to cradleconomie. Afvalstoffen worden steeds waardevoller als grondstof en daar moet worden op ingezet.

Daarnaast deed Groencollega Mostrey verschillende constructieve voorstellen terzake. Onder meer rond aparte ophaling van fruit en groentenafval, wat het aantal ophalingen van bruine zakken zou kunnen doen dalen en waarde heeft als energie-opwekker.

Helaas is er weinig dynamisme in het politiek bestuur van IVBO. Ouderwetse redeneringen blijven de bovenhand voeren en men slaagt er niet in van koers te veranderen. Wat zich nu voordoet, voorspelt Groen Brugge reeds langer.

Rondje personeel pesten

Toch komt men met geen betere oplossing dan een rondje personeel pesten. Iedereen weet dat IVBO een personeelsbestand heeft met gemiddeld een wat hogere leeftijd. Deze mensen, die al lang door weer en wind harde arbeid leveren, nu meer laten werken voor het zelfde geld is niet-realistisch en asociaal.

Het zal ook de dienstverlening voor de Bruggelingen niet ten goede komen. Bovendien is het een doekje voor het bloeden, financieel. Want het zwaartepunt van de financiële problemen in IVBO staat ons nog te wachten in de jaren ’20 als de pensioenlast voor het bedrijf op haar zwaarst is.

Groen Brugge stelt voor dat het politieke bestuur van IVBO snel met nieuwe, creatieve, duurzame oplossingen komt, zodat de staking wordt beëindigd. Oplossingen die niet enkel de begroting snel-snel voor dit jaar oplappen, maar een rendabele bedrijfsvisie met structurele ingrepen in het verdienmodel voor de komende 15 jaar omvatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier