Personeel Werkwinkel Oostende steekt de handen uit de mouwen als vrijwilliger

Redactie KW

De werknemers van Werkwinkel Oostende hielden donderdag een teambuildingdag.

Donderdag 9 juni stond met stip genoteerd op de kalender van de werknemers van de werkwinkel Oostende. Dan hield de VDAB in heel Vlaanderen immers een teambuildingdag voor hun werknemers. Elke werkwinkel mocht voor zichzelf uitmaken hoe ze die precies zouden invullen. Werkwinkel Oostende had wel een heel mooi doel voor ogen.

Ze namen het initiatief om in het kader van teambuilding verschillende organisaties in Oostende te ondersteunen door mee te helpen met taken die door vrijwilligers worden gedaan. De organisaties werden uitgekozen door de verantwoordelijken, op hun beurt verdeelden ze de 30 werknemers in groepjes van zes, elke groep ging dan ook op een andere plaats aan de slag.

Zo ook in het Blauwe Kruis van de Kust. Het Blauwe Kruis staat in voor de opvang van katten en honden en zorgt er voor dat de dieren een nieuwe thuis krijgen. Dat er nogal wat werk mee gemoeid gaat spreekt voor zich. Een team van zes mensen van de werkwinkel Oostende ging er aan de slag. Vier mensen zorgden er voor dat de hondenhokken netjes werden gepoetst, één persoon nam een verfborstel in de hand en ging schilderen en iemand ging met de honden wandelen.

Telkens taken die door vrijwilligers van het Blauwe Kruis worden gedaan. Zo ging Pieter Dedeckere (38) – inschattingsconsulent – aan de slag in de hondenhokken. “Mijn taken bestaan er uit vandaag om ervoor te zorgen dat de honden in een proper hok kunnen, ook de werking van het Blauwe Kruis ondersteunen hoort daar bij. Ik ben blij dat we op deze manier ook eens een zicht krijgen op het werk achter de schermen bij verschillende organisaties. Als ik zie hoeveel honden hier worden opgevangen, dan is dat niet leuk om te zien. Maar het sterkt me dat ik weet dat deze mensen een goede thuis voor hen zoeken. Het asiel draait grotendeels op vrijwilligers, ik raad iedereen aan om het initiatief te nemen om een dagje mee te draaien als vrijwilliger, het loont echt de moeite”, aldus Pieter.

Personeel Werkwinkel Oostende steekt de handen uit de mouwen als vrijwilliger

Ook bij vzw Lichtbaken werden vijf werknemers ingezet. De vzw zorgt er voor dat kansarmen elke middag een warme maaltijd kunnen eten voor de prijs van amper anderhalve euro. Onder leiding van Pierre Deconinck (73) die gepensioneerd zelfstandige is werken de vrijwilligers van 8 tot 16 uur. Ook de verdeling van voedselpakketten behoren tot te taken van vzw Lichtbaken. De producten komen vooral van sponsors, meestal bestaan die uit grootwarenhuizen. Ondertussen bestaat de vzw al 14 jaar en komen er tussen de 50 en de 60 mensen per dag eten.

Annick Vandenberghe is consulente in de Werkwinkel en stond in, samen met nog vier collega’s, voor de bedeling van de voedselpakketten en het bereiden van de maaltijden. “Ik zat eigenlijk mee in de organisatie om de doelgroepen te kiezen. We splitsten de werknemers op in groepjes van vijf of zes. We spraken enkele organisaties in Oostende aan en vroegen hen of ze onze hulp konden gebruiken en hoe ze ons precies zouden inplannen. Aan de hand daarvan kozen we er enkele uit om de handen uit de mouwen te steken. Het is voor ons interessant omdat er bij ons mensen over de vloer komen die werk zoeken en het niet echt breed hebben. Door in die bepaalde organisaties mee te draaien leren we ook hun werking kennen en wordt het voor ons gemakkelijker om de mensen naar de juiste organisatie door te verwijzen”, aldus Annick Vandenberghe.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier