Personeel van Roeselaarse brasserie redt leven van klant

Frieda Platteeuw omarmt haar twee redders: Kris Godderis en Sharie Calcoen. (GF)
Philippe Verhaest

Twee weken geleden werd Frieda Platteeuw op het terras van brasserie Maxice onwel. De zaakvoerder en een personeelslid reanimeerden haar ter plekke en afgelopen maandag kwam ze haar redders uitgebreid bedanken. “Ik heb mijn leven aan hen te danken”, zegt ze.

Vrijdag 16 juni zat Frieda Platteeuw (61) met haar vriend op het terras van de brasserie Maxice in de Brugsesteenweg, toen ze plots onwel werd. “Het was die dag extreem warm”, herinneren zaakvoerder Kris Godderis (46) en werkneemster Sharie Calcoen (27) zich. “Plots snelde er iemand de zaak binnen met de melding dat er iemand op onwel was geworden. We zijn meteen naar buiten gesneld en zagen Frieda, die hier maandelijks over de vloer komt, zat te schudden op haar stoel, blauw aan het worden was en ze had schuim op haar mond.”

Sharie en Kris hielden het hoofd koel en schoten meteen in actie. “We hebben eerst de parasol geopend en vroegen daarna aan twee klanten om Frieda op de grond te leggen”, zegt Sharie, die net als Kris een ehbo-opleiding heeft genoten. “Ik voelde geen polsslag meer en ben daarom meteen gestart met hartmassage en heeft Kris me afgelost.”

Het duo bleef Frieda reanimeren tot de hulpdiensten ter plekke waren. “Ook zij hebben zeker nog een half uur gereanimeerd.”

“Ik ben iedereen bij Maxice uit de grond van mijn hart dankbaar”

Uiteindelijk werd Frieda overgebracht naar AZ Delta. “We waren compleet van ons melk door de gebeurtenissen”, pikt Kris in. “Uiteraard bleef Maxice die namiddag open, maar onze gedachten waren bij Frieda. Na het weekend kregen we van de buurvrouw van Frieda de melding dat ze ondertussen van de dienst intensieve zorgen naar een gewone kamer was overgebracht en dat ze aan de beterhand was. Een pak van ons hart. Bleek dat Frieda een longemobolie had opgelopen en ze ook met ene ontstoken appendix te kampen had.”

Bloemen

Afgelopen zaterdag is Kris’ echtgenote, Myriam Deguffroy, Frieda gaan bezoeken. “Toen al had ze beloofd om even langs te komen en maandag was het zover. Frieda stond in onze zaak met een gigantische bloempot voor ons. Een prachtig moment. Wij waren vooral gelukkig te zien dat Frieda er opnieuw goed uit ziet. Ze is altijd welkom bij ons in de zaak. We zullen haar elke keer opnieuw met open armen ontvangen.”

Frieda Platteeuw beschouwt Kris en Sharie als haar redders. “Zonder hun kordate optreden was ik er niet meer”, zegt ze. “Daar ben ik van overtuigd. Ik ben hen van uit de grond van mijn hart dankbaar. Daarom ben ik ook deze week langs geweest, want ze verdienen het om in de bloemetjes gezet te worden. En vanaf nu zullen ze me erg vaak op bezoek hebben. Maxice en de mensen die er werken betekenen erg veel voor mij.”

Toch mist Frieda nog één puzzelstukje. “Er was ook een klant die meteen te hulp geschoten is. Ik zou die ook graag bedanken. Ik hoop dat hij contact met me opneemt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier