Personeel opvangcentrum Poelkapelle protesteert tegen geplande besparingen

Johan Vermeulen en het personeel voor de gesloten poort in het opvangcentrum van Poelkapelle. © (Foto TOGH)
Redactie KW

De dertig personeelsleden van Fedasil in het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle legden het werk neer van 9.10 uur tot 10.10 uur.

Met de prikactie protesteerden de vakbonden ACOD, ACV en VSOA tegen de manier waarop Fedasil 20 miljoen euro moet besparen op een budget van 300 miljoen euro.

“Een aantal opties die naar voor zijn gebracht: de sluiting van het opvangcentrum van Sint-Pieters-Woluwe, de volledige outsourcing van de catering en de gedeeltelijke privatisering van de nachtbewaking in de federale opvangcentra”, zegt Johan Vermeulen van ACOD. “Ook al belooft men de maximale herklassering van het betrokken personeel, toch blijft de onrust bij het personeel groot. Zeker omdat de aangekondigde besparingen komen boven de inspanningen die er al gedaan werden.”

Ook de bewoners worden erdoor getroffen

“Dit is niet alleen een kaakslag voor het personeel. Ook de bewoners worden erdoor getroffen. De overheid wil besparen op permanentieteams die instaan voor de veiligheid en het welzijn in een opvangcentrum, dag en nacht, 7 dagen op 7, 24 uur op 24 uur door een externe bewakingsfirma in te schakelen. Wat met de belangrijke begeleidingstaak die een permanentiemedewerker uitoefent? Wij zijn geen bewakers, maar in eerste instantie begeleiders en een aanspreekpunt voor onze bewoners. Jarenlange vorming en ervaring, onze waarden en normen: zal een externe dienst deze ook uitdragen?”

De vakbonden vragen dringend een overleg met de leiding van Fedasil en hebben een stakingsaanzegging ingediend. “Komt er geen akkoord, geen duidelijkheid, dan zullen er waarschijnlijk centra geblokkeerd worden”, klinkt het.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier