Personeel opvangcentrum Poelkapelle legt 24 uren lang het werk neer

Op de foto zien we de stakingspiketten met: ACOD afgevaardigde Johan Vermeulen, ACV nationaal secretaris Hilde Deleeuw en de stakerspiketten: Leen Brulez, Evelien Van Looocke, Wim Lips, Vanessa Vanthourenhout, Marianne Debruyne, Lynn Vanstechelman en Arne Demolder. © RB
Redactie KW

Net als in de Fedasil opvangcentra van Geldenaken, Broekem, Kapellen en het Klein Kasteeltje in Brussel organiseerden de vakbonden dinsdag ook een 24-urenstaking het Poelkapelse Fedasil opvangcentrum.

In Poelkapelle voerde men ook actie aan de poort, terwijl directrice Sofie Desseyn tekende voor het onthaal en de receptie. Zij blijft daar 12 uren van dienst en wordt dan vervangen door de nachtploeg. “We organiseren wel de noodzakelijke minimum bezetting. Enkel het hoogst dringende wordt gedaan terwijl ik teken voor de receptie” zegt directrice Sofie Desseyn met een schuchtere glimlach.

Men wil de keukenbegeleiding privatiseren en de bewaking gedeeltelijk aan derden doorgeven

“Er is overal een minimale bezetting, maar niets meer”, zegt Johan Vermeulen van socialistische vakbond ACOD. “We voorzien wel dat de bewoners kunnen eten, maar meer doen we niet”. “De aanleiding van onze actie zijn de besparingsplannen bij Fedasil, waar we 20 miljoen moeten besparen op een budget van 300 miljoen. Men zou de keukenbegeleiding willen privatiseren, terwijl ook de bewaking gedeeltelijk aan derden zou worden doorgegeven. Iets waarmee we helemaal niet akkoord gaan. Onze jobs door anderen vervangen, dat kan niet. Occasionele bewakers hebben geen voeling met de bewoners en dit kan tot conflicten leiden” vreest Johan.

“Op vrijdag 12 juni legden we al in een prikactie, één uur het werk neer als signaal naar de verantwoordelijken. Vrijdag zouden we aan tafel zitten met de directie van Fedasil”, besluit Johan. Middenin onze babbel bracht een vriendelijke Servische Katharina Stankovit taart naar de piketten. Zij stonden daar in de regen, ze hielden niemand tegen. Ze stonden daar enkel om aan te tonen dat ze een stakingsactie voerden.

In het asielcentrum is ruimte voor 213 personen en er vertoeven ook 42 niet-begeleide jongeren (zonder ouders noch familie) tussen de 14 en 18 jaar. “Om de zaak goed draaiende te houden zijn er eigenlijk 42 personeelsleden nodig”, klinkt het. “Momenteel zijn ze daar met 30 en men wil dit nog verminderen…”

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier