Personeel gevangenis Brugge gaat vrijdag opnieuw staken

Voor de tweede week op rij legt het personeel van de Brugse gevangenis het werk neer. © TLG
Redactie KW

Het personeel van de Brugse gevangenis gaat vrijdag opnieuw staken. Dat betekent dat er opnieuw heel wat Brugse agenten voor de veiligheid in de gevangenis zullen moeten zorgen. “Dat betekent natuurlijk ook dat bijvoorbeeld verkeersacties uitgesteld worden”, aldus de korpschef.

Voor de tweede week op rij legt het personeel van de Brugse gevangenis het werk neer. Vorige week vrijdag besloten zowel cipiers als mensen van de administratie en de ziekenboeg om niet aan de slag te gaan. De vakbonden zaten ondertussen samen met minister van Justitie Koen Geens en spreken over een positief en constructief overleg. Maar de staking van morgen wordt niet opgeschort.

“Er zijn zeker stappen vooruit gezet”, zegt Filip Dudal, secretaris van ACV. “Maar wij willen nu garanties. Er zijn beloftes gemaakt, maar we willen die gedekt zien door de begroting. En die garantie kunnen we pas vrijdag krijgen. Vandaar dat we de staking dan ook zoals gepland zullen laten doorgaan. Al was het maar omdat we druk willen blijven uitoefenen.”

Ze willen door te staken vooral het personeelstekort in de gevangenis aankaarten. Volgens hen zijn er namelijk 27 voltijdse beambten tekort. Daardoor zou de situatie zelfs zo schrijnend zijn dat er twaalf gedetineerden op een matras op de grond moeten slapen, terwijl er in een andere vleugel 45 bedden vrij zijn.

Minimale dienstverlening

De staking zorgt uiteraard ook voor druk op de politie van Brugge. Daar kampen ze hoe dan ook al met een personeelstekort. En door de staking moeten opnieuw twintig agenten voor de veiligheid in de gevangenis gaan zorgen. “Ik ga me niet uitspreken over het feit of de staking al dan niet terecht is”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. “En ik begrijp dat een staking zijn symboliek niet mag verliezen. Maar ik vraag al jaren om een oplossing te vinden voor een minimale dienstverlening. Zo zou het gevangeniswezen kunnen proberen om zich zo te organiseren dat de bijstand van de politie tot een minimum wordt beperkt.”

Als de politie twintig agenten moet missen heeft dat uiteraard zijn weerslag op het korps. Het gaat zowel om agenten die sowieso aan het werk zijn en agenten die op die manier overuren doen. “Ik heb hier geen blik waar ik zomaar twintig mensen uit kan toveren”, zegt de korpschef. “Het is dan ook logisch dat zaken zoals verkeersacties op zo’n dagen afgelast of uitgesteld moeten worden.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier