Personeel AZ Groeninge voert actie: “Werkdruk is niet langer houdbaar”

Redactie KW

De vakbonden van het ziekenhuispersoneel van AZ Groeninge voerden dinsdag actie op de verschillende campussen in Kortrijk.

Aan de ingang van AZ Groeninge campus Kennedylaan verzamelde een dertigtal personeelsleden om hun ongenoegen te uiten over de manier van werken in het ziekenhuis. Ze willen dat de directie stappen onderneemt om de werkdruk te doen dalen. “Het is niet langer houdbaar op deze manier”, zeggen Ann Vande Ginste en Claire Dekimpe, beiden van LBC. “Qua werkdruk is de limiet nu echt bereikt. De voorbije drie jaren ging het van kwaad naar erger: wie met pensioen, in ziekte- of zwangerschapsverlof gaat, wordt niet langer vervangen. Dat is het beleid dat hier wordt gevoerd. Wij moeten een warme zorg bieden, maar dat is niet meer mogelijk. Er is ook alsmaar meer adminstratieve rompslomp. Om het concreet te stellen: als we 20 minuten ‘zorg’ bieden aan een patiënt, is dat 15 minuten administratief werk aan de computer en 5 minuten bij de patiënt zelf. We zijn verpleegkundigen, we horen naast het bed van de patiënt, niet aan de computer.”

“In de nachtdienst op pediatrie zijn we met drie personeelsleden voor 60 kinderen”

Op de campus Kennedylaan zijn het vooral de diensten intensieve zorgen en pediatrie en het personeel van het operatiekwartier die kreunen onder de werkdruk. “In de nachtdienst op pediatrie zijn we met drie personeelsleden voor 60 kinderen”, zegt verpleegster Karima Rahmani. “Dat komt de veiligheid van de patiëntjes niet ten goede. Ik ben nu zelf met ziekteverlof, een operatie die ik twee jaar heb uitgesteld. Ook ik ben niet vervangen op de dienst.”

Staken?

De vakbonden vragen de directie om overleg. “”e willen constructief gesprek en liefst zo snel mogelijk”, zeggen Ann Vande Ginste en Claire Dekimpe. “Er is in het verleden al overleg geweest maar dat heeft niets uitgehaald. De directie luistert maar ze doet er niets mee. Dan heeft overleg toch weinig zin? We vragen dat de directie ons nu wel eens serieus neemt.”

Als er binnenkort weer niets ondernomen wordt, volgen er nog acties. “Of we zouden staken, weten we niet. Onze grootste zorg zijn de patiënten. Als we staken, laten we hen nog meer in de steek.”

(NVH-NVH)