Peloezefjiste met hesp voor 35ste verjaardag Chiro Tsjoef

FotoDe leidingploeg van Chiro Tsjoef op kamp in Ortho in 1991. Links proost Dirk Spanhove, bezieler van de gemengde werking, uiterst rechts leider Piet Goddaer (jawel, Ozark Henry), zowaar verkleed als meisje... (GF)
Redactie KW

Van vrijdag 2 tot zondag 4 maart verkeert Chiro Tsjoef Heule-Watermolen in feeststemming ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan. Ze hopen dan ook dat veel vroegere leiders en leden, ex-kookploegleden en oud-begeleiders zullen komen opdagen voor een blij weerzien én om anekdotes uit vervlogen tijden van onder het stof te halen.

Een halve eeuw geleden al moet er in Heule-Watermolen een Chirowerking geweest zijn, maar die was langzaam weggedeemsterd, toen in 1972 onder impuls van Jean-Pierre Gheysens de Jongenschiro Molenaar nieuw leven ingeblazen werd. Meisjeschiro ‘t Beekske volgde. Begin de jaren tachtig telden beide chiro’s een 25-tal leden en was het niet evident om voldoende leiders te blijven vinden.

Joost Vanneste, nu directeur van vrije basisschool De Watermolen, was toen een piepjonge leider. “In Heule had men de Chiro gemengd en ook de school was gemengd. Het was dus het geschikte moment“, zegt Joost. “Net op dat ogenblik kwam de jonge priester Dirk Spanhove, kersvers leraar in het Sint-Amandscollege, op de parochie bijspringen en hij zette er onmiddellijk zijn schouders onder. Zo is Tsjoef ontstaan.” Het feest tijdens het eerste weekend van maart draait dus rond die verjaardag.

Molenaarshuis

“Er is in die jaren veel veranderd”, weet Joost Vanneste. “De jongens huisden eerst in de vroegere gebouwen van vetsmelterij Debaillie, de meisjes zaten in de pastorie en de school. Nadien vonden ze samen een onderkomen in het vroegere molengebouw, dat door de stad was verworven en omgebouwd tot jeugdlokalen. Dat was in 1996. Daarna kon men ook het molenaarshuis aan de overkant inpalmen.”

Voor het eerst wordt afgeweken van de beroemde Chiro-stovers

Chiro Tsjoef telt vandaag 250 ingeschreven leden en is daarmee een van de grootste afdeling van de stad. Het grote verschil met vroeger is ongetwijfeld de gestructureerde werking. “De leiding volgt vormingsavonden en voor de bivak wordt een draaiboek gemaakt, ook door de kookploeg”, legt Joost Vanneste uit. “Tsjoef was een van de eerste jeugdverenigingen die door sponsoring het vervoer naar het bivak zelf organiseerde. Een troef is ook dat ze kunnen investeren in eigen materiaal.”

Officiële receptie

Het feestweekend van Chiro Tsjoef speelt zich af in een tent aan de Watermolenwal, pal naast de lokalen. Startschot van de festiviteiten is de officiële verjaardagsreceptie op vrijdag 2 maart en zeker daar hopen ze vele leden en leiders van vroeger terug te zien. In elk geval: al wie Chiro Tsjoef een warm hart toedraagt, is er van harte welkom. De receptie begint om 19 uur.

Taart met koffie

Op zaterdag 3 maart vanaf 11 uur staan de tafels feestelijk gedekt. Uitzonderlijk wordt afgeweken van de ‘beroemde’ Chiro-stovers: de leiders zetten dit keer samen met de kookploeg een ‘hespenspit’ op het menu. Let op: hiervoor kan je enkel kaarten in voorverkoop reserveren via een mailtje naar 35jaar@chirotsjoef.be. Prijs: 12 euro voor volwassenen, 10 euro voor kinderen. De plaatsen in de tent zijn beperkt, dus snel zijn is de boodschap.

Na het eten is er kinderanimatie en bij een kop koffie met taart verzorgt de Chiro-band, bestaande uit leden van de leiding, een live optreden. Op zaterdagavond 3 maart is er dan de derde leidingsfuif, intussen beter bekend als Peloezefjiste. Deuren open vanaf 21 uur. Toegangstickets voor de Peloezefjiste kosten 4 euro en zijn alleen in de tent te verkrijgen. Wat er nog op zondag 4 maart gebeurt? Dan is het opruimen geblazen… (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier