Paus Franciscus: “Niet Gent of Antwerpen is mooiste stad van België, maar Brugge”

© BELGA
Redactie KW

Het christelijk opinieweekblad Tertio heeft in Vaticaanstad paus Franciscus mogen interviewen. Het relaas daarvan staat vandaag in het blad. Opmerkelijk: de paus gooit er met een complimentje richting Brugge.

Pauselijke interviews blijven hoogst uitzonderlijk. Toch lukte het Tertio onlangs Franciscus exclusief, onomwonden en ruim 40 minuten lang uit te horen: over de relatie tussen kerk en staat, het terrorisme, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de barmhartigheid, een synodale kerk, media, jongeren, priesters vandaag. Het interview had plaats in het Spaans, Franciscus’ moedertaal, op de vooravond van de recente kardinalencreaties. Na het groene licht van de persdienst dat geen jota veranderde, publiceert Tertio het deze week. Er werd ook afgesproken dat dit gelijktijdig gebeurt in L’Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, in aanloop naar de tachtigste verjaardag van de paus op 17 december.

Paus Franciscus heeft een door weinigen gekende persoonlijke band met België. Die kwam verrassend aan het licht tijdens het interview. “Elk anderhalf jaar ging ik naar België, toen ik provinciaal van de jezuïeten was (van 1973 tot 1979, nvdr), omdat er in België een vereniging van vrienden bestond van de Katholieke Universiteit van Córdoba. Ik was er de grootkanselier van. Vandaar dat ik hen bezocht om met hen te praten. En ik kwam ook om hen te bedanken. En zo ben ik van België beginnen te houden. Maar voor mij is de mooiste stad van België niet Gent of Antwerpen, maar Brugge.”

De uitspraak doet alvast één Bruggeling dromen van meer. Pol VDD zou de paus nu graag eens (terug) naar Brugge halen.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier