Paul Ghistelinck telt af naar Dwars door Vlaanderen

Redactie KW

Paul Gistelinck is al ruim een kwarteeuw betrokken bij de organisatie van Dwars door Vlaanderen, de wielerwedstrijd die op 28 maart gereden wordt en waarvan traditioneel de eindstreep in Waregem ligt. Paul is één van de leden van het sterke bestuur waarop voorzitter Carlo Lambrecht altijd kan rekenen.

Paul Gistelinck werd geboren in Oudenaarde op 19 september 1956. Vader Urbain was landbouwer en moeder Anna Arijs verongelukte op de trouwdag van Koning Boudewijn in 1960, zodat stiefmoeder Maria Bruyneel voor de verdere opvoeding moest zorgen. Want Paul had nog twee zussen Louisa en Leen en nog drie broers Urbain, Lieven en Jo. Paul doorliep het lager in de gemeenteschool van Nokere en trok daarna naar het St. Gregoriusinstituut in Gentbrugge afdeling drukker en is dan onmiddellijk op 1 september 1979 beginnen werken in bij zijn neef Snoeck in Nokere.

Zijn hobby’s zijn muziek en zwemmen. Zo behaalde hij ooit vier Belgische titels en behaalde brons op de 100 meter dolfijn op de wereldkampioenschappen. Hij was ooit trainer van de Waregemse waterpoloploeg. Hij was actief bij de chiro en speelde saxofoon bij de fanfare St. Cecilia te Nokere.

Hij is gehuwd in 1990 met Rosette De Wilde en ze hebben twee kinderen Sarah en Andries. Maar vooral in Dwars door Vlaanderen heeft hij een ideale uitlaatklep gevonden. Hij kwam door toedoen in 1992 van de voormalige voorzitter Jean-Marie Vanhoutte bij de club Waregem Vooruit.

“We zien duidelijk een opwaardering van deze wedstrijd”

“Alles wat met drukwerk te maken heeft is mijn ding. De eerste jaren waren vooral leerrijk wat betreft wat er allemaal komt bij kijken voor een wielerwedstrijd: parcours uitstippelen, volgers en begeleiders opvolgen,… Maar enkele jaren terug met de aanslagen op 22 maart in Zaventem, de dag van de wedstrijd, was ik net terug van de luchthaven toen de aanslag gebeurde. Het besef dat ik rond 7u30 in de luchthaven ben vertrokken en ik door de mazen van het net kunnen vertrekken ben.

Hoe is de wedstrijd Dwars door Vlaanderen zo kunnen groeien?

“Door de inzet van talloze bestuursleden die de wielermicrobe tot en met te pakken hebben, kan je bijna zeggen dat alles moet wijken voor de koers voor sommigen. Door het aantrekken van heel wat jonge mensen zie je duidelijk de opwaardering van onze wedstrijd.”

Wat moet je doen op voorhand?

“Aanmaken van allerhande papieren, kaarten, stickers, omslagen, persboek en het publiciteitsboek. De dag zelf ben ik in het secretariaat voor allerhande richtlijnen te geven zoals verwijzing naar de perszaal, BWB lokalen, deelnemerslijsten, of in geval van nood ziekenhuizen te verwittigen. Kortom: een persoon die permanent te bereiken is voor alles en nog wat.”

Enkele positieve ervaringen misschien?

“De opsplitsing van de diverse groepen zoals aankomst, horeca, publiciteit, vips, parcours. Dat voel je ook zeker nu we in de categorie World tour zijn geraakt. Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid en probeert zijn beste beentje voor te zetten. Men wil er zeker een erezaak van maken dat alles zo vlekkeloos mogelijk zou verlopen nu men slechts een 3-tal dagen voor de Ronde van Vlaanderen zit. We zijn er in ieder geval klaar voor.” (YVW).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier