Patrick Lefevere vrijgesproken voor fiscale onregelmatigheden

24/04/17 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:54

Op de correctionele rechtbank van Kortrijk is wielermanager Patrick Lefevere van Quick Step Floors maandag vrijgesproken in een dossier van fiscale onregelmatigheden. Het opzet om belastingen te ontduiken, is onvoldoende bewezen, oordeelde de rechter. Ook zijn echtgenote werd vrijgesproken.

Patrick Lefevere vrijgesproken voor fiscale onregelmatigheden

Patrick Lefevere. © Belga

Lefevere en zijn echtgenote moesten voor de rechter komen voor het opzetten van fiscale constructies in het buitenland en het niet opmaken van fiches voor prijzengeld. Zo werd er ruim 80.000 euro aan start- en prijzengeld weerhouden waarop geen belastingen zouden zijn betaald. De hoofdmoot was echter het zogenaamde imago- of portretrecht. Daarbij handelde het dossier over een bedrag van zowat 15 miljoen euro. Een aantal renners werd buiten vervolging gesteld nadat ze, toen het dossier nog in de raadkamer zat, een regeling troffen met de fiscus. De wielerbaas en zijn vrouw konden niet tijdig een minnelijke schikking treffen en werden wel naar de rechter doorverwezen. Het openbaar ministerie vorderde voor beide drie maanden met uitstel. Volgens de procureur waren zo niet alleen belastingen ontdoken, maar heeft de ploeg ook hun renners fiscale voordelen bezorgd.

Slordigheid en onwetenheid

De rechter oordeelde dat er wel degelijk onregelmatigheden waren in de werking van de wielerploeg. Zo werd een firma met zetel in Luxemburg wel degelijk geleid vanuit Wevelgem. Er ontbraken ook fiches voor de betaalde prijzengelden aan de renners. Het bijzonder opzet en de bedoeling om daarmee belastingen te ontduiken, zijn evenwel onvoldoende bewezen. "Het is niet ongeloofwaardig dat het eerder om slordigheid en onwetendheid draait. Bovendien is het fiscaal voordeel erg beperkt in verhouding tot de omzet die gedraaid wordt door de ploeg", motiveert de strafrechter de vrijspraak.

Deal gesloten

"We hadden een sterk dossier, maar uiteindelijk is het de rechter die beslist. Ik heb mijn cliënten nog niet gehoord, maar ik vermoed dat ze heel tevreden zullen zijn. Een veroordeling zou de ploeg onherroepelijk geschaad hebben", zegt advocaat Johan Speecke na het vonnis. Ondertussen heeft Lefevere ook een deal gesloten. Over het precieze bedrag doen de advocaten geen uitspraak, maar het gaat over meerdere honderdduizenden euro's. Volgens de advocaat vermeldde de fiscus toen zelf dat er ook volgens hen geen kwaad opzet gemoeid was met de fiscale onregelmatigheden.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!