Patrick Debusseré neemt deel aan Rally Peking-Parijs

Patrick en Bernard nemen deel met een open Dodge roadster. © (Foto JCR)
Redactie KW

Op 2 juni 2019 zullen Patrick Debusseré (54) en Bernard Vereenooghe (52) aan de start staan van een onvoorstelbaar avontuur. In een open Dodge roadster, bouwjaar 1933, zal het tweetal de afstand van Peking tot Parijs afleggen. Hierbij zullen ze enkel op zichzelf aangewezen zijn en op hun jarenlange vriendschap.

Patrick Debusseré is voor velen geen onbekende. Al sinds 1986 verkoopt hij auto’s in Gits. Zijn Car Store, opgebouwd uit containers, springt meteen in het oog in de Bruggesteenweg. Met een jarenlange passie voor auto’s is hij de piloot die ook het technische gedeelte van de rally voor zijn rekening zal nemen. Zijn beste vriend, Bernard Vereenooghe, wordt de navigator-coördinator van dienst. Bernard is afkomstig van Roeselare en heeft een huidenverwerkend bedrijf voor de lederindustrie.

“Ik kende Peking-Parijs al lang”, steekt Patrick van wal. “Het is een wedstrijd die bekend staat als de lastigste en zwaarste rally ter wereld. Het doel is om in 35 dagen tijd 13.000 km af te leggen. Hierbij worden China, Mongolië, Kazachstan, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk doorkruist. We zullen ons met andere woorden een weg moeten banen door veel verschillende soorten landschappen, van de woestijn over de steppe tot bergen en rivieren. Dit moeten we doen in een auto die minstens veertig jaar oud is. Een extra uitdaging is dat de 110 teams volledig op zichzelf aangewezen zijn. Alle problemen moeten we zelf ter plaatse oplossen met het materiaal dat we bij ons in de auto hebben, er staat ‘s avonds geen team mecaniciens klaar om de wagen te herstellen. Slapen, eten en eventueel repareren gebeurt voor de helft van de rally in tentenkampen.”

Barre omstandigheden

Willen deelnemen aan een dergelijke rally is één zaak, iemand vinden om mee te stappen in dit avontuur is een andere. Toch moest Patrick niet lang nadenken om de juiste partner te vinden: “Bernard en ik kennen elkaar al 30 jaar. Beiden zijn we avonturiers van het eerste uur en autoliefhebbers in hart en nieren. 35 dagen samen rijden in soms barre omstandigheden doe je niet met om het even wie. Er zijn immers koppels die na het rijden van de rally onmiddellijk de scheiding aanvragen, dat wil toch al iets zeggen.”

“Op een avond belde Patrick me met de vraag of ik wilde meedoen aan een ultiem avontuur”, vult Bernard aan.

“Nog voor Patrick kon uitleggen wat hij precies bedoelde, had ik al ja geantwoord.”

“Ongetwijfeld zullen we onszelf tijdens dit avontuur meermaals tegenkomen”

Ook al is de rally pas op 2 juni 2019, voor het duo is het avontuur al enige tijd bezig. Dat begon al met de zoektocht naar een geschikte auto die bestand is tegen zowel vriestemperaturen als hitte en overeind blijft op diverse ondergronden. “Alles samen zijn we toch een drietal jaar op zoek geweest naar een passende en betaalbare auto. Deze wagen vonden we bij een 77-jarige particulier in Engeland. We kozen voor een Amerikaanse auto omdat die in grote hoeveelheden gemaakt werden en er dus nog steeds onderdelen van te vinden zijn. Zo kwamen we in het vizier van The Montana Dodge Boys, een groepje vrienden in de States die helemaal gek zijn op alles wat met vooroorlogse dodges te maken heeft. Zij wilden oorspronkelijk onze wagen kopen. Toen we antwoordden dat dat niet de bedoeling was en ons verhaal deden, werden ze onmiddellijk enthousiast en wilden ons steunen en helpen de wagen te prepareren. Ik ben intussen al naar Amerika geweest om er één en ander met hen te bespreken. Ze komen ook zeker volgend jaar supporteren”, verzekert Patrick.

Voorbereiding

Het is een verhaal dat aanspreekt en velen enthousiast maakt. Toch heeft het tweetal nog veel werk voor de boeg. “De sleutel tot succes ligt absoluut in de voorbereiding. Zo heeft Patrick de hele wagen intussen uit elkaar gehaald. Alles wordt gecheckt, vervangen of verbeterd zodat er geen zwakke punten meer inzitten. We moeten echter nog een aantal praktische problemen zien op te lossen. Zo is er een editie geweest waarbij het 30 van de 35 dagen regende. Met onze cabrio wordt dat uiteraard niet evident. Daarnaast zullen we goed moeten puzzelen wat we met onze beperkte bergruimte allemaal kunnen meenemen.”

“Ongetwijfeld wordt dit een avontuur waarbij we geregeld onszelf zullen tegenkomen, vloeken of soms eens een dag niks zullen zeggen, maar onvergetelijk wordt het zeker. Mits een goede voorbereiding en wat geluk is de aankomst op de Champs-Elysées zeker mogelijk”, besluit het duo. Wie de avonturen van deze vrienden wil volgen, kan terecht op de Facebookpagina van de Belgian Dodge Brothers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier