Patiënten AZ Damiaan revalideren vlotter dankzij ‘magische sandalen’

Patiënte Nadine Thomas is klaar om met de SensiStep te oefenen. Ze wordt daarbij omringd door een team ergotherapeuten en kinesisten: Delphine Poelman, Shirley Vanhaecke, Carmen Verdruye, Jordy Boey, Kimberly Vanmarcke en Hansy Van Steelandt. Revalidatiearts Evelien Petitjean en orthopedist Joris De Vos houden eveneens een oogje in het zeil. (Foto Rio)
Redactie KW

In het AZ Damiaan is de ‘SensiStep’ voorgesteld: een combinatie van een soort sandalen, een tablet en een slim horloge.

De set moet tijdens de revalidatie zorgen voor een ideale belasting van een been, wat het genezingsproces bespoedigt.

Jordy Boey, diensthoofd ergotherapie en kinesiste Shirley Vanhaecke leggen uit hoe het precies in zijn werk gaat. “Een van de sandalen heeft een krachtsensor onder de hiel. De zorgverlener stelt de belastinggrens in via een applicatie op het tablet. Met een simpele druk op de knop worden de instellingen naar het horloge verzonden. Dat staat dan weer met de sensor onder de hiel in verbinding en geeft de patiënt door middel van lampjes constant feedback over de graad van belasting die hij of zij ontwikkelt.”

“Het is voor de patiënten normaal gesproken moeilijk om belasting op het been goed aan te voelen. Sensistep neemt een stukje onzekerheid weg, waardoor ze hun oefeningen beter kunnen uitvoeren en sneller herstellen. De zorgverlener houdt de tablet bij en ziet daarop de belasting op het been van de patiënt. In een grafiek is te volgen of de patiënt zich tijdens de oefeningen aan de toegestane hoeveelheid kilo belasting houdt.”

Zowel de betrokken dokters als de ergotherapeuten en kinesisten die met de Sensistep werken zijn het er roerend over eens: dit combi-toestel is bijzonder handig en nuttig bij de revalidatie van patiënten met letsels tussen heup en voet. “Voorheen was het eigenlijk zo’n beetje ‘natte vinger’-werk en diende de patiënt even met een voet op de weegschaal te drukken om te bepalen hoeveel kilo’s belasting er mocht zijn, maar met deze set kan nu zeer accuraat en efficiënt gewerkt“, zeggen revalidatiearts Evelien Petitjean en orthopedist Joris De Vos. Naar eigen zeggen is het AZ Damiaan momenteel het enige ziekenhuis in België dat van deze Nederlandse uitvinding gebruik maakt.

(Rio)