Patiënt installeert zelf airco in veel te hete ziekenhuiskamer

Redactie KW

“Zelfs als die op volle toeren draait, is het hier nog steeds 26 graden. Onhoudbaar”, pufte Dirk.

Bruggeling Dirk Smet (58) was de aanhoudende hitte in zijn ziekenhuiskamer in het AZ Sint-Lucas beu en vroeg enkele dagen geleden zijn overplaatsing naar een ander ziekenhuis aan. In de tussentijd bracht zijn zoon een mobiele airco naar Dirks kamer. “Zelfs als die op volle toeren draait, is het hier nog steeds 26 graden. Onhoudbaar”, pufte Dirk net voor hij naar Sint-Jan vertrok.

De loden hitte van de laatste dagen zorgde ook in het AZ Sint-Lucas in Assebroek voor overlast. Verschillende patiënten klaagden over de hoge temperaturen en het gebrek aan airco in hun ziekenhuiskamer. Dirk Smet (58) verbleef al enkele dagen in het ziekenhuis en zorgde voor een originele oplossing. Zijn zoon bracht een mobiele airco naar Dirks kamer, waardoor de temperatuur enkele graden zakte. Toch vroeg Dirk zijn overplaatsing naar een ander ziekenhuis aan. Gisterenmiddag bracht zijn zoon hem naar het AZ Sint-Jan. “Het kan toch niet dat er in een modern hospitaal geen airco is voorzien. De temperatuur ging in mijn kamer vlotjes boven de dertig graden. Voor iemand die zich nauwelijks kan bewegen is dat puffen en zweten geblazen. Allesbehalve gezond”, puft Dirk. Zijn airco liet hij achter voor zijn kamergenoten.

Subsidies

Het gebrek aan koeling zit Dirk duidelijk hoog. “Bij hoge temperaturen sturen ze kinderen en bouwvakkers vroeger naar huis. Wij mogen hier roerloos blijven liggen in de loden hitte. Zoiets kan echt niet”, zegt Dirk. Bij het ziekenhuis wijzen ze naar het verouderde gebouw als reden van het ontbreken van airco. “Het ziekenhuis wacht momenteel op subsidies van Brussel om de geplande nieuwbouw te realiseren. In het nieuwe gebouw zal uiteraard wél aangepaste koeling voorzien zijn”, zegt Els Ackaert, diensthoofd communicatie. “Op vandaag is het onmogelijk overal airco te installeren. Het gebouw is daarvoor te oud. Enkel op de kritieke afdelingen is er koeling voorzien.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier