Pater Lievens op weg naar zaligverklaring, mirakel van 12 jaar geleden wordt nog onderzocht

Redactie KW

Met een eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk in zijn geboortedorp Moorslede, wordt op 17 oktober de diocesane fase van het zaligverklaringsproces van de Vlaamse missionaris en jezuïet Constant Lievens (1856-1893) afgerond.

Het zaligverklaringsproces werd in 2001 opgestart in het bisdom Brugge. Het zaligverklaringsdossier wordt in het najaar voor verder onderzoek overgemaakt aan de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome.

Voor dat zaligverklaringsdossier werden 17 archieven in België en in India, waar de missionaris werkzaam was, geconsulteerd en 17 getuigen gehoord. Momenteel loopt nog een onderzoek naar een mirakel van pater Lievens dat twaalf jaar geleden in het bisdom Brugge zou hebben plaatsgevonden. De erkenning van een mirakel is één van de vereisten van een zaligverklaring.

Pater Lievens wordt volgens postulator Bart Geryl van het zaligverklaringsdossier nog steeds beschouwd als een held en bevrijder door de bevolking in de Indiase regio Ranchi. De Vlaamse missionaris kon er destijds onder meer beletten dat de bevolking haar gronden kwijtspeelde aan plaatselijke landheren en landeigenaars. Daarin slaagde hij onder meer door hen bij te staan met juridisch advies. Zo werd veel sociaal onrecht vermeden. Het streven naar sociale rechtvaardigheid vormt zijn handelsmerk en het blijft tot op vandaag een bron van inspiratie voor mensen van vandaag, dixit de postulator.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier