Pastoor van Zeebrugge wint prijs voor Mensenrechten

Redactie KW

De Zeebrugse pastoor Fernand Marechal krijgt dit jaar de prijs voor Mensenrechten. Hij wordt door de Liga gehuldigd omdat hij zich tegen wil en dank inzet voor de humane opvang van vluchtelingen.

De pastoor zette vorige winter zijn kerk open om een aantal vluchtelingen een slaapplaats aan te bieden. Dat maakte een storm van kritiek los, maar daar trok hij zich weinig van aan. “Hij liet, ondanks verzet, zijn kerkdeuren openstaan voor vluchtelingen en voorziet samen met een groep vrijwilligers in hun basisbehoeften”, licht de Liga voor de Mensenrechten haar keuze toe.

Ondertussen dalen de temperaturen buiten opnieuw onder het vriespunt en breken er weer bijzonder barre tijden aan voor de vluchtelingen in Zeebrugge. Ondanks een stevige veeg uit de pan van zowel burgemeester Renaat Landuyt als gouverneur Carl Decaluwé vorig jaar zijn de pastoor en de vrijwilligers niet van plan om de vluchtelingen aan hun lot over te laten.

“Genoeg andere opvangplaatsen”

Maar dit jaar pakken ze het duidelijk anders aan. Met de pers wordt niet meer gesproken. De vrijwilligers spreken zelfs van een persstop na enkele “schandalige artikels en uitspraken in artikels”. Het is dan ook niet duidelijk of de pastoor de Stella Mariskerk opnieuw heeft opengesteld. “Wij vangen de vluchtelingen nog op, ja”, blijft hij vaag. “Op plaatsen waar ze kunnen verblijven, weg van de pers en weg van dronkaards. Waar die plaatsen zijn, vertellen we dus niet. Of ik de kerk opnieuw opengesteld heb ‘s nachts? Dat laat ik zelfs in het midden.”

Volgens burgemeester Renaat Landuyt voorziet de stad nochtans in genoeg opvangplaatsen. “Onze noodopvang is niet volzet”, klinkt het. “Die was ook vorig jaar nooit bezet trouwens.”

(TLG – Foto a-BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier