Pastoor van Bissegem houdt in misviering omstreden pleidooi voor afschaffing celibaat

Redactie KW

Priester Wim Seynaeve van Heule-Bissegem hield vorig weekend een meer dan opmerkelijke én gedurfde homilie. Het was een regelrecht pleidooi voor de afschaffing van het celibaat.

De preek van pastoor Seynaeve viel niet bij iedereen in goede aarde. (Foto a-NOM)

“Zouden de twee priesters die nu in opspraak komen, dergelijke feiten gepleegd hebben als ze de vrijheid gekregen hadden om hun lichamelijkheid en seksualiteit te ontwikkelen? Is het niet aanstootgevend dat de Kerk aan haar priesters nog altijd het celibaat als verplichting oplegt? Nee, ik kan niet langer zwijgen,” zo klonk het onomwonden.

In Bissegem was toevallig een kinderkoor aanwezig en daardoor (uitzonderlijk veel) jonge ouders. Die hadden de boodschap niet zo begrepen. Dat blijkt uit een boze reactie van een jonge moeder op Facebook maar ook in een mail naar de pastoor zelf. “Het celibaat is geen excuus. Zijn medeleven met zijn ‘vrienden’ is trouwens nog altijd groter dan met de slachtoffers.”

De pastoor schrikt even, maar neemt zijn woorden niet terug. “Ik praat niets goed. Ik heb letterlijk gezegd: ‘Er is niets goed te praten, niets te verontschuldigen. Mensen hebben grote en schandelijke fouten begaan.’ Ik heb wel willen nagaan hoe zulke zaken kunnen gebeuren. Ik blijf ervan overtuigd dat het celibaat niet de enige reden is maar wel een belangrijke.”

(NOM)