Passiekruis van zes meter van Staden naar Roeselare gedragen

© (Foto SB)
Peter Soete

Deze week is Roeselare gastheer voor De Passie dat stilstaat bij het lijden van Jezus. In de Sint-Michielskerk wordt een hele week gebeden en gevierd rond een lichtgevend kruis van zes meter hoog en drie meter breed. Het kruis is zaterdagnamiddag omstreeks 17 uur na een voettocht vanuit Staden gearriveerd.

“De Passie is een multimediaal gebeuren dat stilstaat bij het lijdensverhaal van Jezus. Sinds 2014 vindt dit evenement ook om de twee jaar in Vlaanderen plaats”, begint priester Frederik Ghesquiere .”De eerste editie was in Merchtem, twee jaar later in Ieper en nu in Lier. De Passie is overgewaaid vanuit Nederland waar dit een gigantisch succes is. Onze noorderburen zijn daar in 2011 mee begonnen en dat vindt ieder jaar op Witte Donderdag plaats. De apotheose wordt er ook steeds live uitgezonden op televisie. We spreken over meer dan 60.000 toeschouwers en meer dan drie miljoen televisiekijkers.”

Voettocht van Staden

“Binnen De Passie staat een lichtgevend kruis van zes meter hoog en drie meter breed centraal. Dat kruis legt een tocht af naar de uiteindelijke bestemming Lier. Een van de plaatsen waar het lichtgevend kruis halt houdt, is Roeselare. Op 14 februari is de stoet met het kruis gestart vanuit Ieper en op zaterdagdag 17 februari werd een voettocht gehouden met het kruis van de kerk in Staden naar de Sint-Michielskerk. Die tocht vanuit Staden werd in drie stukken opgedeeld waarbij verschillende ploegen het kruis zullen dragen. Het eerste deel was van Staden tot Sleihage, dan van Sleihage tot de Expohallen en het laatste stuk tot in de Sint-Michielskerk gebeurt zelfs onder begeleiding van het Gildemuziek. Om 17.30 uur was er een welkomstviering rond het kruis in de geest van Taizé met veel liederen en gezang .”

Eindbestemming Lier

“Maar het kruis blijft een hele week te gast in Roeselare en er is iedere dag wel iets te doen in de Sint-Michielskerk waarbij het kruis en De Passie centraal staan. Zondag 18 februari wordt de eucharistie verzorgd door het Sint-Michielskoor en het koor Jubilate, maandag is er om 19.30 uur een bezinning van deken Renaat Desmedt rond het kruis, dinsdag kunnen er tijdens de dinsdagmarkt van 8.30 tot 11.30 uur kaarsjes gebracht worden naar het kruis, woensdagvoormidaag zijn er gebedsmomenten rond het kruis voor de scholen en op donderdagavond zingen we vanaf acht uur passie- en verrijzenisliederen. Op vrijdagavond tenslotte is er in de Sint-Michielskerk om 19 uur een oecumenische avondwake met liederen uit de Taizégemeenschap. En dan vertrekt het kruis naar Sint-Amandsberg waar het op 25 februari aankomt om daarna via Dendermonde, Puurs en Mechelen op 23 maart de eindbestemming Lier te bereiken”, besluit Frederik.

(Peter Soete)

Passiekruis van zes meter van Staden naar Roeselare gedragen
© (Foto SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier