Pasgeboren zoon of dochter officieel aangeven nu ook in kraamafdeling AZ Groeninge

Redactie KW

Stad Kortrijk en AZ Groeninge slaan de handen in elkaar om de aangifte van een geboorte mogelijk te maken in de kraamafdeling van het ziekenhuis. Drie voormiddagen per week is het geboorteloket voortaan ook in het ziekenhuis open. De kersverse ouders hoeven zo niet langer naar het stadhuis te lopen.

Mathis Scherpereel was de eerste. Hij werd op zaterdagmiddag 2 februari geboren in de kraamafdeling van het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge geboren. Zijn ouders Wouter Scherpereel en Charlotte Vanpeteghem waren er als de kippen bij om hun pasgeboren zoontje aan te geven bij stad Kortrijk in de kraamafdeling zelf.

Het verblijf is al heel kort en het is dan ook leuk dat de papa veel op de kamer kan zijn,” stelt kersverse mama Charlotte. “Als papa moet je je sowieso al ontfermen voor veel praktische zaken. Zo moeten de geboortekaartjes klaargemaakt en afgehaald worden of moet hij zorgen dat alles op de kamer in orde is om bezoekers te ontvangen. Het is makkelijk dat je voor dit soort formaliteiten nu ook in het ziekenhuis zelf terecht kan.”

Ook papa Wouter vindt het leuk om die aangifte samen te kunnen doen. “Het is een zorg minder. Misschien wat jammer dat de ‘nonkeltjestraditie’ wegvalt hierdoor, maar dat zal wel ingehaald worden”, lacht hij.

Afspraak maken

Om het geboorteloket in te richten stelde AZ Groeninge een lokaal op de kraamafdeling ter beschikking. Enkel in IT moest er geïnvesteerd worden. “Het is de eerste keer dat we zo nauw samenwerken”, aldus Schepen van Burgerzaken Arne Vandendriessche (Open VLD). Volgens hoofdvroedvrouw Karin Debrouwer was de mogelijkheid tot geboorte-aangifte een van de belangrijkste vragen die van ouders kwamen. “We spelen zoveel mogelijk in op wat de mensen willen“, zegt ze.

Pasgeboren zoon of dochter officieel aangeven nu ook in kraamafdeling AZ Groeninge

Een ambtenaar zal op maandag, woensdag en vrijdag van 9 tot 12 uur de aangiften regelen in het geboorteloket. “Hiervoor boeken de ouders een afspraak in het systeem van de stad. Indien ze op een ander moment de aangifte willen doen, kan dit ook nog in het stadhuis gebeuren. We verwachten echter dat zeker 75 procent van de aangiftes in het ziekenhuis zelf zullen gebeuren.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier