Parochie Beitem wordt afgeschaft per 1 januari 2016

Jos Remaut

Het is al een hele tijd geweten dat de Sint-Godelievekerk van Beitem zou worden gesloten en dat de parochie zou worden opgeheven, maar nu is daar door het bisdom ook officieel een datum op geplakt.

De parochie Beitem strekt zich voor het grootste deel uit op het grondgebied Rumbeke, en dat deel wordt vanaf 1 januari 2016 overgeheveld naar de Sint-Henricusparochie (Zilverberg) van Rumbeke. Er zijn ook kleinere delen op het grondgebied van Moorslede en van Ledegem, en deze worden bij de respectieve hoofdparochies van die gemeenten gevoegd : Sint-Martinus Moorslede en Sint-Pieter Ledegem.

Kerk wordt ontwijd

De parochiekerk van Beitem wordt met ingang van 1 januari 2016 onttrokken aan de eredienst en teruggebracht tot een profaan en niet onwaardig gebruik, zo stelt de mededeling van het bisdom.

Het is overigens al twee jaar dat er in deze kerk geen weekendvieringen meer zijn. Het aantal gelovigen in de kerk was heel klein geworden, en er is ook maar één priester meer voor vier kerken in de federatie Roeselare. Het kerkgebouw is daarenboven verouderd en het orgel was aan grondige herstelling toe.

Rond een eventuele herbestemming van het gebouw leven op vandaag nog geen concrete pistes, al toont de nabijgelegen school wel interesse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier