Parochiale Ploeg Fatima Heule wint Frans Dewitteprijs

Dit jaar ging de eer en het bijhorend kunstwerk naar de parochiale ploeg van Fatima Heule. © EDB
Redactie KW

Beweging.net gemeentelijk Kortrijk reikte naar jaarlijkse gewoonte opnieuw de Frans Dewitteprijs uit aan een vereniging of een individu die zich op een uitmuntende manier inzet als vrijwilliger voor het welzijn van de omgeving.

Dit jaar ging de eer en het bijhorend kunstwerk naar de parochiale ploeg van Fatima Heule. “De parochiale ploeg van Fatima Heule doet koppig voort”, begint Anthony Vandebuerie, voorzitter van Beweging.net gemeentelijk Kortrijk. “Deze groep mensen werd op 7 december plots hun ‘huis’ en voor een stuk ook hun thuis afgenomen toen de Fatimakerk in Heule de deuren sloot. Ze verloren het kerkgebouw dat hen samenbracht in hun geloof. Ze verloren echter niet ‘elkaar’ en ook niet hun engagement. Ze bleven niet bij de pakken zitten en willen verder doen en hun medemensen niet in de steek laten. Ze voelen dat hun werk nooit af is en wensen zich – zolang ze er de energie voor hebben – in te zetten voor de mensen die hulp maar ook aandacht en medeleven goed kunnen gebruiken. Solidariteit staat bij deze ploeg heel hoog in het vaandel.”

Luisteren en meevoelen

De mensen van de parochiale ploeg doen aan ziekenbezoeken, zowel thuis als in het ziekenhuis. Ook op momenten dat hun medemens het heel moeilijk heeft, staan zij klaar, zoals bij het overlijden van een dierbare. Hun bezoek aan nabestaanden brengt veel troost. “We proberen te luisteren en mee te voelen”, aldus Piet Vierstraete, één van de bezielers van de parochiale ploeg. “Dat is heel belangrijk in onze kille en egocentrische maatschappij.” De ploeg organiseert ook koffienamiddagen voor zeventigplussers die heel dankbaar zijn dat ze een mooie namiddag kunnen beleven. Met Pasen staan de vrijwilligers klaar om de ouderen van de parochie een bezoekje te brengen en een palmtakje af te geven. “In samenwerking met de Gezinsbond zetten we een eierenworp op voor de kleinsten en met Kerstmis bezoeken we de hoogbejaarden en zieke parochianen met een attentie.”

De ploeg organiseert eveneens lente- en zomerreizen, wandelingen in de lente, de zomer en de herfst. Met de Dag van de Buur organiseren ze zich om concrete hulp te bieden aan de buren. “Enkele leden van onze groep engageerden zich voor Burgen voor Buren.”

Kunstwerk

Als blijk van erkenning voor de vrijwilligers mocht de parochiale ploeg een glazen kunstwerk van Edith Deceuninck in ontvangst nemen. Het kunstwerk kan je opdelen in twee delen: het onderste gedeelte zijn de losse blokken. “Die kan je zien als het wegvallen van onze thuis, ieder zijn eigen weg, los van elkaar. Dat kan je vergelijken met het sluiten van onze parochiekerk in december 2014”, vertelt Piet.

“Het bovenste gedeelte is de hoop, want hier hoort weer alles samen. We vonden de kracht om weer verder te doen. Mede door het Oranjehuis – dat dicht bij de Fatimakerk ligt – kregen we opnieuw een thuis. Van daaruit organiseren we tal van activiteiten.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier