Parlementslid vraagt naar mogelijkheid kinderopvang in parlement

Redactie KW

Ann Brusseel (Open VLD) woont nu in Anderlecht, maar groeide op in Oostende.

Biedt het Vlaams Parlement of de Kamer binnenkort onderdak aan een crèche voor kinderen van parlementsleden en personeelsleden? Als het van Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open VLD) afhangt moet die mogelijkheid minstens onderzocht worden. Zij legde de vraag voor aan Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Die wil de kwestie intern bekijken, maar is alvast bereid tot overleg met de andere parlementen. Het Vlaams Parlement had in 2002 al eens gelijkaardige plannen, maar toen werd het idee afgevoerd door een gebrek aan interesse.

Het probleem is niet nieuw. Vlaanderen en Brussel kampen met een tekort aan kinderopvangplaatsen. En wanneer ouders een plekje vinden, moeten ze zich vaak in allerlei bochten wringen voor de verplaatsingen tussen thuis, de kinderopvang en de werkplek. “Om die werk-gezincombinatie voor parlementsleden en personeelsleden van het parlement wat draaglijker te maken, heb ik inderdaad aan parlementsvoorzitter Peumans gevraagd om te kijken of het mogelijk zou zijn een crèche in te richten in het parlement”, legt Ann Brusseel uit aan Belga.

“Ik denk wel dat daar een publiek voor zou zijn. Er zitten veel jonge ouders in het parlement en bij het personeel”

“Ik denk wel dat daar een publiek voor zou zijn. Er zitten veel jonge ouders in het parlement en bij het personeel. Ik denk dus wel dat er potentieel is, zeker als we ook de Kamer mee in rekening nemen”, aldus Brusseel, die zelf een dochter heeft van 1 jaar. Brusseel suggereert om de crèche eventueel ook open te stellen voor buurtbewoners.

De Open VLD-politica pleit er verder voor om ook de mogelijkheid van vakantie-opvang voor kinderen te onderzoeken. Ook daar is er volgens haar sprake van tekorten en zou er interesse kunnen zijn vanuit het parlement.

Parlementsvoorzitter Peumans bevestigt dat hij de vraag van Brusseel heeft ontvangen. Hij zal de kwestie intern voorleggen, maar toont zich alvast bereid om de kwestie aan te kaarten bij zijn collega’s van de Kamer (Siegfried Bracke, N-VA) en Senaat (Christine Defraigne, MR).

Volgens de diensten van het Vlaams Parlement waren er in 2002 (bij de ingebruikname van het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers, red.) gelijkaardige plannen voor een kinderopvang. “Maar toen was er te weinig interesse en werd het terug afgevoerd”, aldus de woordvoerder van het Vlaams Parlement.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier