Parkili wandelt mee tijdens de Nacht van West-Vlaanderen

De groep parkinsonpatiënten en hun buddies die vorig jaar met succes de Kilimanjaro beklommen hebben. © JS
Johan Sabbe

Vorig jaar beklommen zeven parkinsonpatiënten onder medische begeleiding de Kilimanjaro. Een uniek project onder de noemer Parkili, dat nu een vervolg krijgt. Tijdens de Nacht van West-Vlaanderen op vrijdag 22 juni zijn de Parkili-leden van de partij. Ze vragen om hun organisatie al stappend te steunen.

Eind september vorig jaar ging de Wijnendaalse parkinsonpatiënt Helwig Falk (toen 48) samen met zes andere parkinsonpatiënten (onder de 55 jaar) en een aantal buddy’s op pad om in Tanzania de 5.895 meter hoge berg Kilimanjaro te beklimmen. Via een wandelroute, want alpinisme kwam er niet aan te pas. Niet iedereen geloofde dat het project Parkili zou slagen, maar het lukte wonderwel en zo maakte Helwig zijn droom waar. Parkili had een directe link met het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis, want zes van de zeven buddy’s werken er. Onder hen ook neuroloog Jen Maes, de behandelende arts van Helwig.

Het doel van het huzarenstukje? Het belang van bewegen voor parkinsonpatiënten onder de aandacht brengen, aantonen dat het leven niet stopt bij een diagnose Parkinson, met nadruk vragen om parkinsonpatiënten allesbehalve af te schrijven en via sponsoring het nodige geld inzamelen voor het parkinsononderzoek.

Wandel mee en steun

Na het Kilimanjaro-avontuur willen de deelnemers en hun buddy’s op dezelfde spijker blijven kloppen en meer openheid en begrip inzake Parkinson nastreven. Vandaar de deelname aan de Nacht van West-Vlaanderen. Een jaar geleden was het meestappen in de 10km van de Nacht met name de eerste training van de bende klimmers als voorbereiding op hun Kilimanjaro-tocht. En dus organiseren ze op vrijdag 22 juni om 20 uur de Parkili-verjaardagswandeling om dat eerste symbolische kaarsje uit te blazen. Geen aparte wandeling, maar een deelname aan de Mini-Nacht.

Het gaat echter verder dan zelf meestappen in de Nacht. De Parkili-groep vraagt aan iedereen om de 10, 21 of 42km te wandelen en dat in Parkili-T-shirt te doen en/of steunartikelen te kopen of zomaar een gift voor het parkinsononderzoek te doen. Dat kan door in te tekenen via de website van de groep: www.parkili.be. Er wordt op grote interesse gehoopt.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier