Parket van Brugge vervolgt vier grafdelvers voor grafschennis en diefstal

Toen de feiten aan het licht kwamen, startte de stad een intern onderzoek. © a-MM
Redactie KW

Het parket van Brugge vervolgt uiteindelijk vier Brugse grafdelvers voor grafschennis en diefstal. Aanvankelijk bekenden er slechts twee dat ze foto’s maakten van de skeletten die ze op groeven. Maar de speurders zijn ervan overtuigd dat de hele equipe bij de feiten betrokken was.

Vier grafdelvers van de stad Brugge zullen zich begin juni voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Ze worden verdacht van grafschennis en diefstal. Het viertal maakte geregeld foto’s van skeletten die ze moesten opgraven. Twee van hen bekenden ook dat ze wel eens persoonlijke spullen – zoals een ring of gouden tand – uit het graf stalen in plaats van die aan de nabestaanden terug te bezorgen. De speurders konden ook de betrokkenheid van de twee andere grafdelvers achterhalen. Al ontkenden die aanvankelijk ook maar iets met de feiten te maken te hebben.

Stoffelijke resten opgraven

Het viertal vormde samen de kleine equipe die het ‘vuile werk’ op zich nam. Ze stonden namelijk in voor het verwijderen van graven waarvan de concessie verlopen was. Daarvoor moesten ze de stoffelijke resten opgraven om die dan te sorteren en later in een massagraf te deponeren. Een taak die als ‘psychologisch zwaar’ omschreven wordt. Al leken de vier daar maar weinig last van te hebben.

De feiten kwamen aan het licht toen één van hen werd opgepakt naar aanleiding van voetbalrellen

De feiten kwamen aan het licht toen één van hen – Kevin D. (30) uit Loppem – werd opgepakt naar aanleiding van de voetbalrellen na Club Brugge-Antwerp in oktober vorig jaar. De speurders bekeken zijn smartphone en stootten op de lugubere foto’s. De man was toen al drie jaar aan de slag bij de stad Brugge. Op één van de foto’s is zelfs een schedel te zien waarop hij een hakenkruis tekende. Een verzwarende omstandigheid omdat daaruit een racistisch motief blijkt volgens het parket. Hij stuurde één foto naar een vriend van hem en de andere deelde hij met zijn collega’s.

Toen de feiten aan het licht kwamen, startte de stad een intern onderzoek. Kevin D. werd al ontslagen voor zijn betrokkenheid bij de rellen. Maar ook één andere grafdelver werd bedankt voor bewezen diensten toen hij bekende ook ooit iets uit een graf te hebben gestolen. De twee andere verdachten zijn wel nog voor de stad aan het werk. “Wij hebben het dossier in handen van het parket gegeven omdat wij op onze beperkingen botsten”, zegt Minou Esquenet (CD&V), schepen voor Personeel. “We zullen de verdere uitkomst nu afwachten.”

Geen sprake van gerechtelijk onderzoek

De zaak zal op 5 juni voor de correctionele rechtbank in Brugge komen. Dat kan zo snel omdat er geen sprake is geweest van een gerechtelijk onderzoek. De stad Brugge kan zich ook nog steeds burgerlijke partij stellen in de zaak. En burgemeester Renaat Landuyt (S.PA) belooft ook sancties voor de grafdelvers die nog in dienst zijn als het tot een veroordeling zou komen.

De stad Brugge kan zich ook nog steeds burgerlijke partij stellen in de zaak

De grafdelvers zelf hebben nochtans een opvallende uitleg voor hun foto’s. “We krijgen geld per skelet dat we opgraven. Die foto’s nemen we bij wijze van bewijs. En die stuurden we dan inderdaad wel eens naar elkaar”, verklaarde Kevin D.

Van geen kwaad bewust

Een andere zegt dat hij zich op zich van geen kwaad bewust was. “Wij hebben ook nooit een deontologische code gekregen. Als wij fouten maken, dan is het omdat de anciens het ons zo aangeleerd hebben.”

Een redenering die volgens burgemeester Renaat Landuyt absoluut geen steek houdt. Volgens hem krijgen ze inderdaad een speciale vergoeding voor hun werk, maar worden ze niet per opgegraven lijk betaald.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier