Pakkend afscheid van Brugse ex-advocaat Pieter-Jan Staelens

© Davy Coghe
Redactie KW

In de overvol gelopen kerk van Christus Koning in Brugge werd zaterdagmorgen afscheid genomen van Pieter-Jan Staelens. De 36-jarige ex-advocaat, die het leven liet in Zuid-Afrika, werd door zijn familie omschreven als een gedreven man vol dromen, idealen en engagement.

De kerk van Christus Koning was te klein om iedereen die afscheid kwam nemen van Pieter-Jan Staelens een zitplaats te geven. De 36-jarige zoon van Bart Staelens, zelf ook een gerenommeerd advocaat, en Chris Scherpereel werd op 29 juli in Hermanus, Zuid-Afrika, dood aangetroffen in zijn auto. De omstandigheden rond zijn dood roepen veel vragen op en het gerechtelijk onderzoek is nog lopende.

Pieter-Jan nam het als advocaat vooral op voor de zwakkeren, in het bijzonder de vluchtelingen en mensen zonder papieren. Hij had zijn hart verloren aan Afrika, woonde en werkte er vele jaren en vond ook de liefde bij een Afrikaanse vrouw. Dat werd meteen ook duidelijk bij het begin van de uitvaartplechtigheid toen Afrikaanse muziek weerklonk. De dienst werd overigens voorgegaan door priester-arbeider Jef Devisscher, die zelf ook erg begaan is met het lot van vluchtelingen en deze zelfs opvangt in zijn eigen woning.

Hij sprak dan ook met grote warmte over de persoon en het werk van Pieter-Jan Staelens. “We hebben elkaar gekend als buren, maar ik respecteer hem ook voor het vele en mooie werk dat hij heeft geleverd voor de zwakkeren”, sprak de priester. “Wat Pieter-Jan heeft betekend, zal door zijn dood niet teniet gedaan worden.”

Pakkend afscheid van Brugse ex-advocaat Pieter-Jan Staelens
© Davy Coghe

Daarna nam zijn vader Bart Staelens het woord. Hij beschreef de mooie kinderjaren die Pieter-Jan samen met zijn twee broers beleefde. “Hij was vooral een vrolijke, welgezinde jongen, maar hij kon ook wel eens koppig en boos zijn. Pieter-Jan was van op jonge leeftijd erg geëngageerd en richtte op school het groepje ‘red mens en dier op'”, vertelde zijn vader.

“Op de universiteit, waar hij rechten en filosofie studeerde, leerde hij zijn latere vrouw en moeder van zijn kinderen Audrey Mbang Ndong kennen. Hij trok met haar naar Zuid-Afrika en wilde daar met haar zijn leven uitbouwen. In 2008 kwam hij terug naar België en werkte bij mij in het advocatenkantoor waar hij zich toelegde op vreemdelingenrecht.”

“Pieter-Jan leek echt te genieten van het familieleven. Maar in 2015 trok hij terug met zijn gezin naar Zuid-Afrika om er aan de slag te gaan in de sector van de hernieuwbare energie. Pieter-Jan was een man vol idealen en dromen. Die dromen hielden op 29 juli 2018 in de vallei van Hemel en Aarde in Hermanus, Zuid-Afrika, op. Pieter-Jan, we zagen je graag, we zien je graag.”

Pakkend afscheid van Brugse ex-advocaat Pieter-Jan Staelens
© Davy Coghe

Na het afspelen van het toepasselijke lied ‘Je vole – mes chers parents je pars’ van Michel Sardou nam zijn moeder het woord. Dat deed ze door een gedicht voor te dragen dat hulde aan hem bracht en van grote betekenis was voor Pieter-Jan. Doorheen de gehele plechtigheid werden op beeldschermen foto’s vertoond die zijn levensvreugde en engagement illustreerden.

Ook zijn broers namen het woord en vertelden over hoe ze hem bij leven al zo vaak moesten missen omdat hij in het verre Zuid-Afrika leefde. Ze brachten hun broer in herinnering als een gepassioneerd mens die over alles en nog een mening had en graag tot een gat in de nacht discussieerde over de wereldproblemen. “We zullen er altijd zijn voor je kinderen, het zijn onze neefjes en nichtjes, en voor Audrey. Maar we zullen je hard missen, zo enorm hard missen”, klonk het. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier