Paaseierenraap in Blankenberge als protest om speelplein te behouden

Bijna 50 kinderen kwamen deelnemen aan de paaseierenraap op het speelplein. © JWI
Redactie KW

Voor het derde jaar op rij organiseerde het actiecomité ‘Soetekoeke moet blijven’ een paaseierenraap op hun speelplein om op die manier aan te tonen dat hun speelplein niet te missen is in de buurt.

Het stadsbestuur besliste in 2015 het aantal speelpleinen op haar grondgebied te minimaliseren tot slechts vier met als motivatie minder maar betere speelpleinen. Het dossier loopt tot op heden heel gefaseerd. Zo werd speelpleinen ‘t Veermeer in Park De Craene, De Leutegoard in de Sint-Elooistraat en De Vitamine aan het Woumenpad al aangepakt.

Na het verdwijnen van de speelelementen in de Vlaamsestraat zou De Soetekoeke langs de J. Soetestraat een volgend slachtoffer zijn in het dossier en zou volgens het stadsbestuur perfect kunnen dienen als hondenspeelweide. “De speelelementen op het plein worden bij schade wel nog hersteld. Indien ze helemaal niet meer te herstellen vallen, worden ze weggenomen. Tot op heden zijn er nog geen concrete plannen om het speelplein effectief om te vormen tot een weide voor honden”, verduidelijkt eerste schepen Daphné Dumery (N-VA). Nog zou de intentie er zijn om de aanpalende tennisvelden die al jarenlang staan te verkommeren op te kopen door het stadsbestuur.

Buurtbewoners van het speelplein waren bij de aankondiging van het nieuws niet te spreken. Al snel werd een verzoekschrift van meer dan 300 handtekeningen ingediend bij de gemeenteraad maar die werd al snel afgewimpeld. “Vier speelpleinen op het grondgebied en met het huidige inwonersaantal is onvoldoende. Zo trek je jonge gezinnen niet aan in je stad. De tendens van vergrijzing en zelfs verwitting blijft in de meeste recente cijfers stijgen. Bovendien kent Blankenberge één van de hoogste cijfers van kinderen in kansarmoede“, weet Jan De Soete van het actiecomité. “Dit soort recreatiedomeinen zijn dan ook belangrijk voor onze jeugd. Net omdat ze moeilijker naar betalende speelfaciliteiten kunnen gaan.”

Bijna 50 kinderen kwamen deelnemen aan de paaseierenraap op het speelplein. Elk van hen ging met een mooie buit chocolade en een middag plezier weer naar huis.

(JWI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier