Paardjesmolen van 't Fort schittert weer in al zijn glorie

10/06/17 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:24

De paardjesmolen op het domein van basisschool 't Fort in Kortrijk werd dit jaar gerestaureerd. Op zaterdag 10 juni werd de molen ingehuldigd.

Paardjesmolen van 't Fort schittert weer in al zijn glorie

De paardjesmolen van 't Fort werd in ere hersteld. © ED

De paardjesmolen werd gebouwd in 1905 door enkele Kortrijkse timmerlieden, dit ter gelegenheid van 75 jaar Belgische onafhankelijkheid. Hij werd geschonken aan de kleuterschool van 't Fort. Velen speelden op de paardjesmolen, die in 2003 als beschermd monument erkend werd. De houten constructie was in verval geraakt en omwille van veiligheidsredenen kon de molen niet meer gebruikt worden.

In overleg met erfgoed en de school, en met de steun van enkele sponsors en subsidies van stad Kortrijk en de Vlaamse Overheid werd het speeltuig dat uniek is in België dit jaar gerenoveerd en gerestaureerd.

Paardjespiñata

Op zaterdagnamiddag 10 juni werd de paardjesmolen officieel ingehuldigd. Na enkele toespraken zegende deken Geert Morlion de paardjesmolen in. De sleutel van de paardjesmolen zat verborgen in een piñata, in - hoe kan het anders - in de vorm van een paardje. Pas nadat de piñata kapotgeslagen was door verschillende kinderen, kon de paardjesmolen zijn eerste rondje met kinderen draaien. Er volgden nog vele rondjes, ondermeer ook met de oud-leerkrachten en de leerkrachten van de school.

Smack the Pony in het echt.

Smack the Pony in het echt. © ED

(EDB - foto EDB)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!