Paarden- en ponykoers op hoeve Franck Stove

De organisatoren met Leander Pante, Eddy Dewitte, Franck Stove en Robby Dehert hopen op veel volk. © SM
Redactie KW

Op de hoeve van Franck Stove in de Hooistraat 4 kan je op zondag 19 augustus terecht voor een paarden- en ponykoers. Vanaf 14.30 uur krijg je er naar jaarlijkse gewoonte heel de namiddag lang verschillende drafkoersen te zien.

Samen met het Roeselaars Ponyverbond organiseert Franck Stove al voor de 33ste keer een paarden- en ponykoers op zijn hoeve in de Hooistraat 4 in Beveren. “In totaal krijg je die dag vijf grote drafraces en zes ponykoersen te zien, telkens met een half uur verschil tussen de wedstrijden. Welke reeksen wanneer aan de bak moeten, wordt de dag zelf beslist via loting, maar het is telkens afwisselend.”

“Je kan bijvoorbeeld nooit twee ponyraces na elkaar hebben. De omloop ligt op de weide achter mijn hoeve, waar ruimschoots plaats is voor alle bezoekers. Er komen zelfs speciaal ruiters uit Oost-Vlaanderen naar hier om deel te nemen aan de wedstrijd.”

Veel voorbereiding

“Vorig jaar mochten we in totaal zo’n 200 deelnemers en toeschouwers verwelkomen, hopelijk is dat nu opnieuw het geval. Iedereen is alvast van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen. Er zijn braadworsten, belegde broodjes, drank… Kortom, alles is voorzien”, aldus Franck Stove, die na afloop voor de fun zelf nog eens zal rijden op het parcours.

“Hoe deze traditie destijds ontstaan is? Onze kinderen reden te paard en op die manier ging de bal aan het rollen hé”, lacht Franck. “Er kruipt heel wat tijd en werk in de voorbereiding, maar we doen het graag. Toen onze kinderen ermee stopten, zijn we er toch mee blijven doorgaan.”

Dalende interesse

“Kinderen vanaf zeven jaar kunnen deelnemen aan de ponyraces, met een groot paard mogen ze vanaf hun 16de rijden. In het verleden mochten we veel meer deelnemers ontvangen, maar de interesse is wat gedaald de laatste jaren. De jeugd heeft de dag van vandaag heel wat mogelijkheden en het is ook niet evident om zelf een paard te houden. Je hebt er al heel wat ruimte voor nodig. En in een manège plaatsen is bijna niet meer te betalen.”

Ook van Franck Stove zelf zullen er pony’s deelnemen aan de eigen wedstrijd. “Seppe en James Logghe uit Zwevezele maken gebruik van mijn paarden. Daarmee treden ze in de voetsporen van hun vader Diego, die vroeger ook voor mij reed. Het is altijd plezant om te zien hoe die jonge gasten zich amuseren in de sulky. Veel schrik hebben ze niet”, lacht Franck.

Inschrijven gebeurt de dag zelf en kost drie euro voor een pony en vijf euro voor een paard. De wedstrijd telt mee voor het eindklassement van het paarden- en ponykampioenschap. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier