Overlijden Gaston Berghmans maakt ook reacties los in West-Vlaanderen

Gaston Berghmans is niet meer. © VTM
Redactie KW

De Antwerpse komiek en acteur Gaston Berghmans is zaterdagochtend overleden.

Gaston Berghmans – in Vlaanderen wereldberoemd met het duo ‘Gaston en Leo’- was 90 jaar. In 2010 kreeg hij een bronzen standbeeld in zijn gemeente Merksem, dat zijn bekende personage ‘Joske Vermeulen’ voorstelde. De komiek overleed in het rust- en verzorgingstehuis in Schoten, waar hij nog maar enkele maanden woonde. De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid.

Will Tura: “Gaston was een geliefd figuur”

“Gaston was een geliefd figuur en Vlaanderen verliest met hem één van de grootste komieken”, zo reageert zanger Will Tura op het overlijden van Gaston Berghmans. “Hij had zijn eigen stijl, maar dat konden de mensen duidelijk meer dan appreciëren”. Zelf heeft Will Tura Gaston Berghmans niet zo veel ontmoet. “Ik had meer contact met Leo Martin, maar de keren dat Gaston en ik elkaar zagen ging dat gepaard met heel veel respect langs beide kanten.”

Ook Will Tura beaamt dat sommige mensen wel eens neerkeken op de humor van Gaston en Leo, “maar door het succes van onder meer de tv-programma’s” is dat gevoel door de jaren heen verdwenen.

Medialaan: “Zijn humor is tijdloos”

Medialaan wil Gaston Berghmans vooral bedanken voor alle mooie tv-momenten de voorbije 27 jaar. Gaston was één van de pioniers van VTM. Hij had er al een succesvolle carrière van 30 jaar opzitten toen hij in februari 1989 samen met zijn kompaan Leo Martin de heel onzekere overstap maakte naar de commerciële zender. “Het werd het begin van een enorm succesverhaal“, aldus Medialaan.

Stand-upcomedy, sketches en typetjes, het was een mix die aansloeg bij de Vlaamse kijkers. ‘De Gaston en Leo’-show brak records en was in 1993 het best bekeken Vlaamse programma van het jaar. Ook na het overlijden van Leo Martin bleef Gaston solo scoren met ‘De Gaston Berghmansshow’ en, samen met Jan Van Dyke en Carry Goossens, in ‘Twee Straten Verder’. Verrassen deed hij dan weer als acteur in de sitcom ‘Dennis’ waar hij de grootvader van Axel Daeseleire speelde.

De humor van Gaston is tijdloos, merkt Medialaan op. Ook de jongere generatie blijft ervan genieten. Dat bewijst ook het blijvende succes van zijn shows en sketches die nog regelmatig worden herhaald. “Met Gaston Berghmans verliest de Vlaamse tv-wereld één van zijn grootste iconen. Joske Vermeulen woont niet langer aan de Trammezandlei.”

De medewerkers en directie van Medialaan bieden hun innige deelneming aan Gastons echtgenote Jenny, dochter Chantal en schoonzoon Paul.

Geert Hoste: “Eén van de allergrootste komieken”

Komiek Geert Hoste omschrijft zijn overleden collega Gaston Berghmans als “één van de allergrootste komieken” die Vlaanderen ooit gekend heeft. Hij wil hem in een reactie dan ook bedanken voor alle humor die hij gegeven heeft.

“Met het overlijden van Gaston Berghmans komt er een einde aan de naoorlogse periode in het cabaret en de variété, waartoe ook Toon Hermans en Wim Sonneveld behoorden. In Vlaanderen waren zij de ‘grote drie’ en ik denk dat iedere Vlaming wel van Gaston Berghmans hield. En nu is de laatste en de grootste clown van Vlaanderen verdwenen“, zegt Geert Hoste, die ook zijn medeleven betuigt aan de familie.

Geert Bourgois: “Een monument van de Vlaamse volkshumor”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betuigt zijn medeleven bij het overlijden van de Vlaamse komiek Gaston Berghmans. “Hij is een monument van de Vlaams volkshumor. Als cabaretier wist hij -eerst samen met zijn kompaan Leo Martin, nadien alleen- een breed segment van de bevolking te beroeren. ‘Joske Vermeulen’ is deel van ons canon geworden. Vlaanderen verliest vandaag een icoon”, klinkt het in een persbericht.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier