Overlevende van Auschwitz ontmoet in New York Kortrijkse zoon en kleindochter van held die haar leven redde

Redactie KW

De ontmoeting van Tom Bauwens (58) en zijn dochter Elise (22) met Lilian Berliner vond op vrijdag 8 december plaats in de Rainbow Room op de 65ste verdieping van de Rockefeller Tower.

Lilian Berliner is een overlevende uit de kampen van Auschwitz en Bergen-Belsen. Na de bevrijding van het kamp van Bergen Belsen op het einde van de Tweede Wereldoorlog, kwamen laatstejaarsstudenten geneeskunde uit onder meer ons land helpen om de gevangenen te verzorgen. Eén ervan was Kortrijkzaan Marcel Bauwens. Lilian Berliner schreef een boek over haar ervaringen in Bergen-Belsen.

“Zonder Marcel zou mijn familie er niet geweest zijn”

Na het lezen van een passage over een jonge dokter die het leven van Lilian en haar moeder redde, kwam Elise Bauwens, de kleindochter van Marcel, eerder dit jaar in contact met Lilian en haar familie. Elise en haar vader Tom stuurden foto’s door van Marcel tijdens zijn verblijf in Bergen Belsen, en Lilian herkende meteen Marcel als haar reddende dokter.

Nu Lilian dit weekend 91 jaar wordt, vond de familie Bauwens dit het geschikte moment om Lilian te ontmoeten. Voor Lilian was Marcel een held en ze wou Tom en zijn dochter Elise persoonlijk bedanken voor haar leven en het leven van haar familie. “Zonder Marcel zou mijn familie er niet geweest zijn”, zegt ze.

Tom en Elise Bauwens bij Lilian Berliner en haar familie.
Tom en Elise Bauwens bij Lilian Berliner en haar familie.© GF

(EDB /foto GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier