Overleie Feest! met grootste openluchtbingo van België

Mirte Kint, Diete Kint, Marniek Kint, Jan Lefevere, Griet Vandermeersch met Merel, Christine Honoré, Lien Baguet, Tom Devoldere, Marc Speybrouck, Matias Declercq en David Barbe organiseren samen Overleie Feest!. © (Foto JA)
Redactie KW

Na een succesvolle editie vorig jaar is Overleie klaar voor een tweede Overleie Feest! Met een goed gevuld programma vol spel en muziek voor groot en klein lokt de vzw Zomer Van Overleie de buurt op zaterdag 19 augustus naar het Sint-Amandsplein. “Het is fijn om steun te krijgen van de buurtbewoners”, vertelt Marniek Kint.

Toen de eerste editie vorig jaar zo’n duizend bezoekers mocht ontvangen, waren de organisatoren aangenaam verrast. “We hadden dat eerlijk gezegd niet verwacht maar het toont aan dat de mensen wel interesse hebben voor wat in hun buurt leeft“, zegt Marniek Kint, de trekker van het kleine festival.

De vzw Zomer Van Overleie organiseert op geregelde tijdstippen evenementen in de buurt, dat kan een petanquetornooi zijn of een bloemenmarkt maar ook een kerstmarkt of een middersummernight. “Naar het einde van de zomer toe, geven we een groot feest als een soort van afsluiter. Door alles wat er beweegt in de buurt en ook door de heraanleg van het Sint-Amandsplein is er hier een mooie evolutie te zien.”

“Het is leuk dat onze buren willen meewerken aan het feest. Met een zes- à zevental mensen bedenken we het programma, doen we de boekingen en de financiën. Maar er zijn een heleboel bewoners die meehelpen met de bar of de kinderkoers. Dat maakt van Overleie Feest! een echt buurtfeest”, zegt Marniek.

Loopfietskoers

Om 14 uur mogen kinderen tot twaalf jaar zich wagen aan een kinderkoers, voor de allerjongsten van drie tot vijf jaar is dat een loopfietskoers. De Overleiestraat, Diksmuidekaai en Kollegestraat worden verkeersvrij gemaakt. “Er komt natuurlijk wat competitie bij kijken maar het is eigenlijk de bedoeling om kinderen het plezier van fietsen in de stad te laten beleven. Er is daarnaast een behendigheidsparcours voorzien en ze moeten allemaal een helm op”, verduidelijkt Marniek. “Er zal ook een dopingcontrole zijn maar die valt gelukkig onder de straatanimatie van Productions en zonen”, lacht hij.

Opvallend is het spelletje bingo dat op het programma staat. “Om 16 uur is het tijd voor de grootste openluchtbingo van België, een activiteit voor jong en oud. Het bingospel van vorig jaar was een immens succes. Marc Speybrouck heeft al 82 prijzen verzameld bij onze lokale handelaars. Matias Declercq en ik verzorgen de presentatie, het gaat er heel luchtig aan toe. Kaarten met een drankbon en vier bingokaarten zijn voor 5 euro te koop in Fanny’s Koffiebar en Wasserij Zonneschijn of op de avond zelf.”

Festival

Na sport en spel is het tijd voor muziek. Teddy Picker, een coverband van de Arctic Monkeys, opent de avond waarna de burgemeesters van Kuurne en Kortrijk het tegen elkaar opnemen in een dj-battle. “Francis Benoit zal nog eens een poging doen om ons Overleie te annexeren.” Nadien blijft het nog even lokaal met de Kortrijkse dj Uncle Ben. Als afsluiter van het muzikale luik staat Buscemi op de affiche. “Hij vond het hier vorig jaar zo fijn dat hij dit jaar wilde terugkeren”, zegt Marniek. “En voor de liefhebbers gaat het feestje daarna gewoon voort om de hoek met een afterparty in Jardin Bohémien“, besluit Marniek Kint.

(Jasmien Aernout)

Burgemeesters gaan head-to-head in fameuze dj-battle

Overleie Feest! met grootste openluchtbingo van België